Banatenii fenteaza taxa de prima inmatriculare

Ziarele de mica publicitate sunt pline de anunturi ale unor proprietari care vand masini straine.
Preturile acestora sunt la jumatate fata de cele practicate de vanzatorii autoturismelor care sunt deja inmatriculate.

Marian Anghel este un timisorean care a cumparat o astfel de masina cu numere straine. „Are verificare tehnica pana in 2009, asigurare pana la sfarsitul anului, iar pretul a fost la jumatate. Eu nu mi-am luat carnetul de mult timp, asa ca nu merita sa dau prea multi bani pe o masina. De la anul, vad eu, poate o inmatriculez, daca nu ma costa prea mult, poate o vand mai departe, pentru piese”, spune tanarul de 21 de ani.
Libera circulatie, un avantaj

„Fiind o tara a Uniunii Europene, in Romania se pot vinde si se pot cumpara autoturisme inmatriculate in tari din UE”, a declarat comisarul Dan Marcel Jurca, de la Serviciul Inmatriculari.

Conform legii insa, o masina cu numere straine nu poate sa circule in tara decat 90 de zile, dupa care trebuie sa se intoarca in tara de origine sau sa faca toate demersurile pentru a fi inmatriculata, sa se plateasca taxele vamale si taxa de prima inmatriculare.

Insa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana a adus un nou avantaj: libera circulatie. Asadar, este aproape imposibil sa se cunoasca data la care un autoturism a intrat in tara.

„De la 1 ianuarie nu se mai pot monitoriza aceste masini. Ca tara membra in Uniunea Europeana este libera circulatia, se opresc numai masinile care au fost date in consemn sau sunt alte probleme”, spune Florin Bolbos, seful Politei Rutiere Timisoara.
Politia sta cu ochii pe masini

Totusi, Politia Rutiera ia la bani marunti atat masinile cu numere romanesti, cat si pe cele cu numere straine. „Noi verificam sa fie asigurarea obligatorie valabila, sa corespunda din punct de vedere tehnic si sa detina numere valabile. Daca nu are asigurare, retinem placutele si le trimitem mai departe catre ambasada tarii de unde provine masina”, a mai spus Bolbos. In Romania, masinile cu numere straine pot fi asigurate, insa numai lunar, iar sumele sunt foarte mari.
Taxa verde, inclusa in pret

In urma cu doua saptamani, comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Octavian Marius Popa, a anuntat ca taxa de prima inmatriculare ar putea disparea, dar aceasta va fi inlocuita cu taxa verde pentru autoturisme.
Din suma colectata ar urma sa fie finantat un program de colectare a deseurilor rezultate de la autovehicule. Taxa va fi atat pentru masinile noi, cat si pentru cele vechi importate, insa va avea o valoare relativ mica. Astfel, pentru o masina de 12.000 de euro, taxa ar putea di de 50-100 de euro.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *