Consiliul director al Bancii Mondiale a aprobat astazi un credit in valoare de 18 milioane dolari SUA si un grant in suma de 4,4 milioane dolari SUA de la Fondul Global de Mediu (FGM) pentru Proiectul competitivitatea in agricultura in Moldova.
Proiectul isi propune drept scop sporirea competitivitatii sectorului agroalimentar din Moldova prin: sustinerea modernizarii sistemului de management al sigurantei alimentare; facilitarea accesului la piete al producatorilor agricoli; si integrarea practicilor agricole/mediu si de management durabil al terenurilor.
Proiectul propus va contribui la realizarea modelului de crestere economica descris in Programul Guvernului Republicii Moldova pentru anii 2011-2014, care este bazat pe trei piloni: investitii, inovare si competitivitate. Agricultura este unul din cele mai mari sectoare ale economiei tarii si este perceputa ca o forta motrice importanta a cresterii economice.
Prin intermediul finantarii de la FGM, proiectul va oferi sprijin pentru cadrul de reglementare si institutional, pentru crearea capacitatii de management durabil al terenurilor (MDT), si sprijin financiar pentru implementarea in regim pilot a MDT. Beneficiile de mediu pe plan global vor fi obtinute ca rezultat al stabilitatii sporite a sistemelor agricole-ecologice, al nivelurilor mai mari de sechestrare a carbonului si degradarii reduse a terenurilor, inclusiv a eroziunilor si poluarii cu chemicale agricole. Finantarea FGM va sustine in special activitatile metodologice si analitice pentru evaluarea riscurilor in raport cu dergadarea terenurilor si calitatea solului, certificarea calitatii terenurilor si stabilirea standardelor pentru a asigura integrarea celor mai bune practici de management al terenurilor in cadrul de politici si reglementare pentru managementul sigurantei alimentare.
De la momentul aderarii Moldovei la Banca Mondiala in 1992, o suma de peste 880 milioane de dolari SUA a fost alocata pentru 42 de operatiuni in tara. In prezent, portofoliul Bancii Mondiale include 11 proiecte active cu angajemente in valoare totala de 281 milioane de dolari SUA. Domeniile vizate includ educatia, asistenta sociala, guvernarea electronica, asistenta medicala, sectorul energetic, agricultura, dezvoltarea afacerilor si altele.