Banii de la stat pentru gunoaie, abia in 2010

Administratia Fondului pentru Mediu, institutia infiintata in scopul sustinerii financiare a proiectelor de mediu, promite ca va da bani pentru gropile de gunoi abia la anul.AFM nu a deschis in 2009 nicio sesiune de finantare pentru deseuri. Presedintele institutiei spune ca ponderea banilor de la stat era prea mica pentru nevoile primariilor.

Primariile mai au la dispozitie doar opt zile pentru a inchide toate gropile de gunoi din mediul rural si pentru a gasi alternative privind depozitarea deseurilor.

Ultimul control al Garzii Nationale de Mediu, ale carei rezultate au fost prezentate saptamana trecuta, arata ca aproape 2.300 de gropi nu vor fi inchise. Aceasta situatie ar putea aduce sanctiuni de sute de mii de euro pe zi, amenzi pe care Romania va trebui sa le plateasca din bugetul de stat catre Uniunea Europeana, pentru neindeplinirea acestor obligatii, asumate prin Tratatul de aderare.
vlad marcoci
In aceste conditii, presedintele institutiei care gestioneaza fondurile prin care ar trebui rezolvate problemele de mediu spune ca primariile vor putea depune proiecte abia de anul viitor.

De la inceputul anului si pana acum, AFM nu a organizat nicio sesiune de finantare pe domeniul gestio-narii deseurilor. „Vrem sa schimbam legislatia astfel incat finantarea de la Fondul pentru Mediu sa creasca de la 60%, cat este in prezent, pana la 100%”, afirma Vlad Marcoci, presedintele AFM.

Vlad Marcoci spune ca proiectul de modificare a legii de functionare a AFM a trecut de comisiile Camerei Deputatilor, urmand ca in toamna sa fie dezbatut in plen.

O alta prevedere inclusa in proiectul legislativ prevede sanctionarea autoritatilor locale din orasele unde cantitatea de deseuri nu va fi diminuata cu 15% anual. Valoarea sanctiunii, incasata la Fondul pentru Mediu, va fi de 100 de lei pentru fiecare tona de gunoi ce ar fi trebuit eliminata. Si aceasta masura va intra in vigoare tot anul viitor.

Pana atunci, mii de localitati sunt in imposibilitatea de a-si depozita gunoaiele, iar Romania risca un proces cu UE, prin procedura de infringement (incalcarea Tratatului de aderare).

Vrem sa schimbam legislatia astfel incat finantarea de la Fondul pentru Mediu sa creasca de la 60%, cat este in prezent, pana la 100%.
Vlad Marcoci

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *