Barajul de la Valea de Pesti s-a fisurat

Barajul de la Valea de Pesti, care alimenteaza cu apa potabila 80 la suta din Valea Jiului, incepe sa se fisureze si necesita reparatii urgente. Barajul a fost construit in urma cu 33 de ani, iar termenul de garantie a expirat de sapte ani. Specialistii din cadrul Companiei Apele Romane considera ca lucrarile de reabilitare sunt absolut necesare si trebuie demarate imediat.

Sorin Corici, reprezentant al Companiei Nationale Apele Romane – Directia Apelor Jiu (DAJ) Craiova, a declarat ca anul viitor barajul de la Valea de Pesti va intra intr-un proces de reabilitare printr-un program finantat in proportie de 75 la suta de Banca Mondiala si o parte din diferenta va fi suportata de Guvernul Romaniei. „Reabilitarea barajului va dura cel putin un an, iar lacul va fi golit complet. Exista un studiu amplu de alimentare alternativa si nu vor fi probleme majore”, a declarat Corici.

Barajul de la Valea de Pesti a fost construit intre anii 1967 – 1973, are un volum de 4,5 milioane de metri cubi de apa si o inaltime de 56 de metri, ceea ce-l situeaza pe locul 35 la nivel national dintr-un total de 246 de baraje. Potrivit specialistilor, lucrarea hidrotehnica este construita din arocament, iar partea dinspre apa, din beton asfaltat.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *