Flora si fauna Doljului pot atrage fonduri europene

Incepand din acest an, administratorii terenurilor agricole pe care exista specii si habitate de importanta comunitara vor primi plati compensatorii.

O parte din spatiul natural al Romaniei va fi inclus in reteaua europeana Natura 2000. Scopul retelei Natura 2000 este sa opreasca declinul biodiversitatii prin conservarea pe termen lung a celor mai valoroase si periclitate specii si habitate de interes european.

„Reteaua isi propune nu numai sa protejeze flora, fauna si habitatele, ci si sa asigure restaurarea lor, acolo unde este cazul”, a declarat Owen Mountford, seful echipei de implementare a proiectului Phare 2004 „Natura 2000 in Romania”. Acesta a explicat ca „Natura 2000” nu este o retea de rezervatii naturale, ci „o modalitate de coexistenta a oamenilor cu natura”, propunandu-si sa asigure viabilitatea economica in zonele rurale a Romaniei.
Cinci regiuni biogeografice in Romania

„Romania este singura tara din UE cu cinci regiuni biogeografice. Dintre acestea, doua – cea de stepa si Marea Neagra – nu au fost prezente in UE pana la momentul aderarii Romaniei si Bulgariei”, a afirmat Owen Mountford, care a subliniat faptul ca acest lucru ii aduce Romaniei o valoare adaugata, dar si o responsabilitate ridicata datorita nevoii de conservare diversificata.

Pentru a fi luate masurile necesare pentru conservarea sau restaurarea siturilor din Natura 2000, prin programele sale, UE pune la dispozitia statelor membre mai multe tipuri de instrumente financiare. „Unul din modurile in care se poate obtine finantare este Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR)”, a explicat Mountford.
Finantari UE pentru regiunile protejate

Banii pot fi obtinuti si prin Programul Operational Sectorial (POS) de Mediu – Axa prioritara 4 – „Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii”, pentru care termenul limita de depunere a proiectelor este 15 decembrie 2007. „Campania de depunere a proiectelor in acest sens s-a lansat acum mai putin de o luna. Pana acum nu a fost depus nici un proiect in regiune”, a spus Dan Mitrea, reprezentantul organismului intermediar POS Mediu Craiova.

Acesta a explicat ca banii nu au alocare regionala (regiunea cu cele mai multe proiecte primeste cei mai multi bani). „La o prima estimare insa, banii alocati la nivel national in acest sens (172 de milioane de euro) nu acopera decat a saptea parte din costurile necesare pentru a ajunge la cerintele UE”, a adaugat Dan Mitrea.
Expozitie la Prefectura Dolj

Pentru a informa cat mai multe persoane despre aceste aspecte, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile prezinta in perioada 5-7 noiembrie, la Craiova, in incinta Prefecturii Dolj, expozitia „Reteaua Natura 2000 in Romania”. „Prin aceasta serie de expozitii se are in vedere, pe de o parte, evidentierea frumusetii peisajului natural si a biodiversitatii existente in Romania, iar pe de alta parte, se doreste clarificarea multor aspecte legate de selectarea siturilor Natura 2000 in Romania”, a declarat Anca Curigut, din echipa de implementare a proiectului „Natura 2000 in Romania”.
30% din suprafata Olteniei este protejata

Identificarea siturilor (locurile in care se gasesc speciile de flora si fauna ce trebuie stabilite, potrivit legislatiei UE) din Romania a fost realizata inca de anul trecut, iar lista nationala a fost transmisa oficial Comisiei Europene in vara acestui an. „La nivel regional au fost identificate 26 de situri de importanta comunitara si lista este deschisa”, a declarat Catalin Florescu, seful serviciului Implementari Politici de Mediu (IPM) din cadrul Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului (ARPM) Dolj. Potrivit acestuia, aproape 30% din suprafata regiunii este protejata, depasind cu mult media nationala (18%).
Trei situri de interes comunitar

Potrivit Ordinului nr. 776/2007, in Dolj au fost identificate si aprobate de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile trei situri ce ar putea fi de interes comunitar: Ciuperceni-Desa, Coridorul Jiului (se intinde si in alte judete) si Poiana Bujorului din Padurea Plenita.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *