Basarabia pierde cate un sat, la doua luni

In ultimii10 ani, populatia Republicii Moldova a scazut in medie cu 8.000 de persoane anual, ceea ce constituie aproximativ echivalentul a sase sate cu un numar mediu de locuitori de 1.300 persoane, semnaleaza Fondul ONU pentru Populatie (UNFPA) intr-un comunicat.sat Basarabia

UNFPA atentioneaza ca, pe termen mediu si lung, consecintele acestui declin demografic sunt dezastruoase.

Natalitate scazuta, mortalitate crescuta

Conform prognozelor ONU, confirmate si prin studiile Academiei de Stiinte a Moldovei, catre anul 2050, numarul populatiei Basarabiei va scadea cu un milion de persoane, iar catre anul 2130 populatia se poate reduce aproape la jumatate, ajungand la 1.500.000 de persoane (conform Institutului de Demografie din Viena). Cauzele acestei situatii sunt multiple. Femeile nasc mai putini copii, ca urmare a unei tendinte generale de implicare tot mai activa in campul muncii, dar si din cauza lipsei unei infrastructuri de ingrijire a micutilor bine consolidata.

In medie, o femeie naste in prezent cate 1,2 copii, aproape de doua ori mai putin decat ar fi indicat, cel putin pentru inlocuirea in timp a generatiilor. Pe de alta parte, se constata o rata inalta a mortalitatii, in special in randul persoanelor apte de munca, ca urmare a conditiilor precare de trai, stres, acces redus la servicii de sanatate, dar si din cauza accidentelor de munca si de circulatie rutiera.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,200FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente