Basescu cere reexaminarea Legii pentru modificarea si completarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic

0
368

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a cerut astazi, 18 martie, Parlamentului Romaniei, in temeiul articolului 77 alineatul 2 din Constitutia Romaniei, reexaminarea Legii pentru modificarea si completarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006.

Presedintele Romaniei semnaleaza ca Legea modifica acte normative care au transpus deja, „in mod corect si integral”, prevederile Directivei Habitate 92/43/CEE si ale Directivei Pasari 79/409/CEE – deja notificate Comisiei Europene – astfel ca intrarea sa in vigoare va duce la o implementare doar partiala a Directivelor europene.

De asemenea, cererea de reexaminare mentioneaza punctul 6 al Articolului unic al Legii, care prevede ca „evaluarea speciilor prevazute in anexa nr. 2 si aprobarea nivelului maxim de interventie pentru aceste specii se realizeaza de catre autoritatea publica centrala care raspunde de protectia mediului”. Autoritatea publica centrala la care se face referire este Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, „autoritate ce nu are nici resursele financiare si nici capacitatea specializata pentru astfel de activitati, ducand in acest mod la imposibilitatea realizarii activitatii de evaluare”, atrage atentia presedintele Traian Basescu.

In continuare, seful statului precizeaza ca, prin utilizarea de termeni precum arii cu protectie integrala durabila sau zone cu protectie integrala stricta – nedefiniti corespunzator si care nu au corespondent in legislatia specifica din domeniu – se va da nastere posibilitatii ca „vanatoarea sa se realizeze pe suprafata ariilor naturale protejate, indiferent de categoria de management a acestora”.

Mai mult, Presedintele Romaniei apreciaza ca „inadmisibila” excluderea suprafetelor rezervatiilor stiintifice, a suprafetelor parcurilor nationale, a suprafetelor siturilor patrimoniului natural universal si a suprafetelor strict protejate din cadrul zonelor de importanta internationala din perimetrele ce nu se includ in fondurile de vanatoare, subliniind ca acest fapt contravine reglementarilor internationale si scopurilor pentru care aceste zone au fost create.

Presedintele Traian Basescu considera ca aspectele mentionate au un „impact devastator pentru mediu si pentru biodiversitatea tarii noastre si a patrimoniului mondial” si incalca, totodata, acquis-ul comunitar, acquis transpus in legislatia nationala, ceea ce poate duce la declansarea de catre Comisia Europeana a procedurii de infringement, prevazuta la art. 226-228 din Tratatul CE. Seful statului atentioneaza, de asemenea, ca „procedura de constatare a neindeplinirii obligatiilor de stat membru se poate finaliza cu condamnarea Romaniei la plata unei amenzi pentru nerespectarea prevederilor legislatiei comunitare”.

Sursa: Universul Padurii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.