Basescu sesizeaza CC in legatura cu OUG privind producerea energiei din surse regenerabile

0
533
Cine se bucura de decizia Comisiei Europene de reducere a sprijinului pentru regenerabile cu 85%
Basescu sesizeaza CC in legatura cu OUG privind producerea energiei din surse regenerabile
Basescu sesizeaza CC in legatura cu OUG privind producerea energiei din surse regenerabile

Presedintele Traian Basescu a sesizat, miercuri, Curtea Constitutionala, cu privire la OUG privind producerea energiei din surse regenerabile, aratand ca nerespectarea procedurii de notificare a Comisiei Europene ar putea duce la declansarea procedurii de infringement.

Basescu arata, in sesizarea de neconstitutionalitate trimisa Curtii Constitutionale, ca, in opinia Comisiei Europene, procedura de notificare si pre-notificare, impusa de Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, nu a fost respectata, fapt ce poate atrage declansarea unei proceduri de infringement impotriva Romaniei.

Potrivit comunicatului de presa remis de Administratia Prezidentiala, Legea pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 57/2013 privind modificarea si completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, PL-x nr. 227/2013, a fost adoptata de Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala, in data de 17 decembrie 2013 si transmisa spre promulgare presedintelui Romaniei in data de 19 decembrie 2013.

In data de 10 ianuarie 2014, presedintele Traian Basescu a solicitat reexaminarea legii, iar cererea de reexaminare a fost respinsa, atat de Senat, in calitate de prima camera sesizata, cat si de Camera Deputatilor, care, in calitate de Camera decizionala, a adoptat legea in forma initiala, in data de 11 februarie 2014, iar, in data de 19 februarie 2014, a transmis-o spre promulgare.

Presedintele arata ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 57/2013, aprobata prin legea transmisa spre promulgare, modifica schema de ajutor de stat SA 33134 2011/N-RO.

Potrivit Articolului 108 alineatul (3) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene „Comisia este informata in timp util pentru a-si prezenta observatiile cu privire la proiectele care urmaresc sa instituie sau sa modifice ajutoarele”.

„Guvernul Romaniei a emis aceasta Ordonanta de Urgenta in data de 4 iunie 2013, ea fiind publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea 335 din data de 7 iunie 2013, cu intrare in vigoare la data de 1 iulie 2013. Drept urmare, in data de 24 iunie 2013 Comisia Europeana a transmis o scrisoare catre Reprezentanta Permanenta a Comisiei Europene, prin care precizeaza faptul ca nu a fost transmisa nicio prenotificare, in sensul alineatului (3) al Articolului 108 din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat”, se mentioneaza in comunicatul de presa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.