Baloo, cel mai mare urs brun crescut in captivitate

0
730
baloo
Baloo, cel mai mare urs brun crescut in captivitate

Indragitul Baloo (foto), din Statiunea Straja, este cel mai mare exemplar de urs brun crescut de catre om. Cel putin asa cred mai multi experti germani, care l-au evaluat in urma unei deplasari la Straja si care au ajuns la concluzia ca n-ar putea fi mai bine ingrijit nicaieri.

A primit pe el aproape 200.000 euro

Baloo este mascota Statiunii Straja, are toate conditiile cerute de Uniunea Europeana, ba chiar ii sunt acoperite nevoile peste normele in vigoare. Hrana consistenta pe care ar gasi-o cu greu in salbaticie l-a facut pe poznasul urs sa se dezvolte, chiar daca in momentul in care a fost gasit, acum 14 ani, pe cand era pui, i se dadeau sanse mici de supravietuire din cauza ranilor. Cu atat mai putin de a ajunge la maturitate un exemplar atat de apreciat, dar mai ales „dorit” de presupusi aparatori ai drepturilor animalelor in jurul carora exista controverse.

Pentru a-l lua pe Baloo din Straja au fost incercate diferite metode, insa in urma verificarilor s-a descoperit ca-i sunt asigurate toate conditiile, astfel incat sa ramana in menajeria de la Straja. S-a incercat chiar si cu bani, in speranta ca salvatorul sau l-ar vinde, insa nici aceasta tentativa n-a reusit. „Pe Baloo, normal ca l-ar duce oriunde, au venit aici sa-mi ofere mie, crezand ca eu dau ursul pentru bani. L-au evaluat la 150 -200.000 de euro. Un urs ca Baloo, cand l-au evaluat nemtii, au spus ca in captivitate, la dimensiunile acestea, nu exista niciunde in lume. Ati vazut cum arata in gradinile zoologice un urs, de zici ca-i caine si vedeti cum arata el”, spune Emil Parau, cel care il are in grija pe Baloo.
A crescut pe langa om

Proprietarul sau nu-l vrea pe Baloo intr-o rezervatie, nu pentru a-si satisface un moft, ci pentru ca poznasul urs ar muri in cateva saptamani. Este dependent de om, pentru ca timp de trei ani a fost permanent in compania unuia care a avut grija de el pana s-a insanatosit. De altfel, prietenia dintre el si ingrijitorul sau a fost surprinsa de-a lungul timpului in mai multe fotografii facute de cabanierii din Straja. Baloo, chiar si cand era un munte de urs, inca se mai cocota pe spinarea lui nea Eci, cel care il ingrijea ca pe propriul sau copil si care apare in mai toate imaginile.

„Sunt adeptul ideii de a tine animalele in libertate si nu in captivitate. Lui Baloo i se indeplinesc toate conditiile cerute de Uniunea Europeana, are 1.200 de metri patrati, are piscina de 20 de metri patrati, desi ar fi trebuit sa fie de 12 metri patrati. Are barlog, tot ce-i trebuie si nu gasiti in multe gradini zoologice conditiile pe care le are aici. Problema este ca unii nu vor sa inteleaga ca acest urs a fost tinut in captivitate pentru ca asa a fost situatia, nu pentru ca noi am fi vrut. El era un urs mort, a fost gasit ranit, l-am tinut sub tratament cu perfuzii, toata lumea stie povestea lui. L-am adus aici si l-am tinut trei ani de zile in libertate, doar la culcare il duceam in tarc. In restul timpului era liber, dar crescand, se speriau turistii de el. Din acest motiv i-am facut un loc. Cei care spun ca trebuie lasat liber sunt inconstienti, pentru ca in padure nu-l poti lasa, o sa moara. Aici primeste o alimentatie formata din miere, lapte, fructe, are un meniu zilnic. Nu ne-am batut joc de el, sa-i dam «concentrate» ca si altii“, mai spune Parau. In Straja au mai fost alti doi ursi, un mascul si o femela, luati din statiune sub pretextul ca le este mai bine intr-o rezervatie. Unul a murit la scurt timp dupa ce a ajuns pe mana „salvatorilor” sai, iar de femela nu se mai stie nimic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.