Poluare cu apa de mina pe raul Sasar

  0
  658
  Poluare cu apă de mină pe râul Săsar
  Poluare cu apa de mina pe raul Sasar
  Poluare cu apa de mina pe raul Sasar

  In cursul zilei de marti, in jurul orei 16:00, Sistemul de Gospodarire a Apelor Maramures a fost sesizat cu privire la o posibila poluare accidentala pe raul Sasar, in zona Tunel Cavnic – Suior – Baia Sprie. In urma verificarilor efectuate s-a constatat ca informatia este reala si ca in raul Sasar se deverseaza apa de mina. Conform autoritatilor locale fenomenul a fost generat de o surpare a tunelului aflat in administrarea CNMPN Remin SA, care a creat o acumulare de apa in amonte. In timp, aceasta acumulare de apa a distrus blocajul, iar apa de mina a fost deversata in Raul Sasar.

  Evenimentul a avut un caracter local, regasindu-se numai pe raul Sasar si nefiind inregistrata mortalitate piscicola. Pe perioada verificarilor au fost recoltate probe de apa din mai multe zone ale raului, probe care sunt in curs de prelucrare la laboratorul SGA Maramures.

  In urma incidentului, prefectul judetului Maramures a convocat o sedinta de lucru cu reprezentantii institutiilor responsabile cu privire la gestionarea exploatarilor miniere. La discutii au participat reprezentantii CNMPN Remin SA, ai Conversmin si ai I.S.U Maramures.

  In calitate de presedinte al Comitetului judetean pentru Situatii de Urgenta, prefectul Anton Rohian a solicitat o gestionare atenta a exploatarilor miniere din judet pentru evitarea problemelor. Reprezentantii Remin au aratat ca problema producerii unor astfel de situatii nedorite are la baza lipsa finantarii. Se cunoaste faptul ca nu sunt bani pentru inchiderea perimetrelor miniere, sau pentru rezolvarea situatiei in ce priveste evacuarea apelor de mana in zona Suior- Cavnic- Baia Sprie. Din acelasi motiv nu pot fii angajate persoane care sa supravegheze aceste zone, ori sa anunte de urgenta producerea unor evenimente nedorite.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.