Becul ecologic – obligatoriu in institutiile publice, din 2009

Becurile ecologice vor deveni obligatorii in institutiile publice incepand cu anul viitor, a anuntat joi ministrul Mediului, Attila Korodi. Tot de atunci, institutiile vor mai fi obligate ca macar 15% din hartia de Xerox si din achizitiile IT, sa fie musai ecologice. Asta inseamna ca se vor folosi calculatoare etichetate ca produse „verzi”, cu consum energetic redus, precum si hartie reciclata. Toate aceste prevederi sunt incluse intr-un proiect de lege la care lucreaza in prezent Ministerul Mediului. Attila Korodi a incercat sa explice cat de eficiente pot fi produsele „verzi”, oferind exemplul institutiei pe care o conduce: cele 130 de calculatoare ecologice cumparate de minister anul trecut au economisit o cantitate de energie egala cu cea consumata de 20 de calculatoare obisnuite.

14.000 de institutii, asteptate sa-si cumpere produse ecologice

„In privinta achizitiilor publice, obligatiile de a achizitiona produse eco sunt, acum, zero. Ca sa intelegeti dimensiunea unor asemenea achizitii, pot sa va spun ca in Romania exista in jur de 14.000 de autoritati publice contractante. Asta inseamna o cerere importanta, si poate insemna o piata excelenta pentru cei care vor investi in afaceri cu eco-echipamente”, a mai explicat ministrul, cu prilejul dezbaterii proiectului Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila.

Attila Korodi a facut un apel pentru ca romanii sa-si spuna parerea in privinta Strategiei si sa vina cu idei: „Franta a avut 350.000 de vizitatori online si 14.000 de contributii de idei pe marginea propriei strategii. La noi, numarul contributorilor nu trece inca de degetele de la cele doua maini”, a adaugat.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *