Ziua Mondiala a Apei

  3
  1422

  In cadrul Conferintei Natiunilor Unite asupra Mediului Inconjurator de la Rio de Janeiro a fost adoptata, la 22 decembrie 1992, hotararea prin care 22 martie devenea ‘Ziua mondiala a apei’. S-a dovedit a fi o ocazie buna pentru a reaminti tuturor cat de importante sunt eforturile concrete de a oferi spre consum apa pura, precum si identificarea problemelor si gasirea de solutii la aceste probleme.
  In fiecare an, una sau mai multe agentii ale ONU isi asuma responsabilitatea coordonarii sarbatoririi Zilei mondiale a apei. Anul acesta, acest rol ii revine Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta, si Cultura (UNESCO).

  Tema aleasa de ONU in 2006, ‘Apa si Cultura’, atrage atentia asupra faptului ca, desi valorizata si perceputa diferit in culturile lumii, apa ocupa un loc distinct in realitatea imediata si spiritualitatea fiecarui popor. Sub egida Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta, si Cultura (UNESCO), care promoveaza colaborarea intre natiuni prin pastrarea si integrarea diversitatii culturale in patrimoniul universal, ziua de 22 martie va fi sarbatorita in intreaga lume prin evenimente cu o tematica variata, de la seminarii de prevenire a inundatiilor, pana la un festival de film dedicat apei.
  In contextul crizei pe termen lung a lichidului vital, eforturile internationale sunt concretizate in numeroase actiuni menite sa imbunatateasca situatia ingrijoratoare prezentata de statistici.
  Comunitatea internationala a decis cu ocazia Summitului mondial pentru dezvoltare durabila desfasurat in 2002 la Johannesburg (Africa de Sud) reducerea la jumatate, pana in anul 2015, a numarului persoanelor lipsite de apa potabila si a proportiei persoanelor (estimate in prezent la 2,3 miliarde) fara acces la utilitati sanitare. In ritmul actual de utilizare a apei dulci disponibile pe Terra, Consiliul mondial al apei, co-organizator al Forumului, impreuna cu autoritatile din Mexic, estimeaza ca 50 la suta din populatia globului ar putea ramane fara apa potabila in 2025 fata de 30 la suta cat se inregistreaza in prezent.
  Daca ne rezumam numai la Europa, aproximativ 41 de milioane de oameni de pe batranul continent sufera de pe urma lipsei de apa potabila, iar alte 85 de milioane de persoane nu au acces la canalizare, scurgere sau instalatii sanitare.

  Anul 2006 este marcat, la initiativa ONU, ca Anul international al desertelor si desertificarii, seceta, aridizarea si desertificarea fiind urmarile succesive ale exploatarii nesabuite a resurselor de apa.
  Cu ocazia aniversarii a 60 de ani, Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) a propus ca in perioada 5 septembrie 2005-4 noiembrie 2006, timp de 60 de saptamani, sa fie marcate diferite teme, iar saptamana 20-26 martie 2006 este dedicata ‘Managementului apei’.
  De asemenea, in capitala mexicana Ciudad de Mexico are loc in aceste zile cel de-al IV-lea Forum mondial al apei, la care participantii – peste 11.000 de persoane, reprezentand 160 de tari ale lumii – sunt invitati sa propuna solutii concrete pentru a veni in sprijinul celor 1,4 miliarde de locuitori ai Planetei care nu au acces la apa potabila.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.