O dieta predominant organi-ca poate reduce incidenta apa-ritiei cancerului, bolilor de inima, alergiilor si hiperactivi-tatii la copii. Si asta deoa-rece bio inseamna fara chimicale de sinteza, organisme modificate genetic sau aditivi si coloranti alimentari toxici.
Utilizarea pesticidelor nu este permisa in agricultura ecologica, in timp ce agri-cultorii conventionali folo-sesc in mod regulat peste 400 de chi-mi-cale pentru a scapa de buruieni, insecte sau alti daunatori care afec-teaza culturile, potrivit unui mate-rial al Association of Primary Care Groups and Trusts, citat de Medical News Today. De exemplu, merele pot fi stropite de peste 16 ori, cu 36 de pesticide diferite. Cele mai periculoase pesticide sint organofosfatii, care au fost „legati”” de aparitia unor boli precum cancerul, scaderea fer-ti-litatii la barbati, sindromul obo-selii cronice la copii si Parkinson. Rezi-du-u-rile de pesticide sint in topul pri-me-lor trei riscuri „de mediu”” care deter-mi-na aparitia cancerului, potrivit guvernului american. Copiii sint si mai afectati, pentru ca nivelul de chimicale pe care il inghit cu minca-rea, raportat la unitatea de greuta-te, este mult mai mare decit la adulti. Iar organele interne ale celor mici nu sint maturizate si au o abilitate limi-tata de detoxifiere a organismului. Si stu-diile au aratat ca nivelul de pesti-cide din urina copii-lor hraniti con-ven-tio-nal este de vreo sase ori mai ma-re decit in cazul celor care ma-nin-ca bio. In timp ce in pro-duc-tia bio sint per-misi doar vreo 30 de aditivi alimentari din extracte naturale, in industria con-ventionala se folo–sesc peste 300, majoritatea substante chimice toxice, ce pot cau-za pro-bleme de sa-na-tate. De exemplu, colorantul E 102 si alti aditivi au fost legati de aparitia unor reactii alergice, hiperactivitate si tulburari de crestere la copii.
FERTILITATEA. Mincarea bio pastreaza si „sanatatea”” bar-batiei. Cercetatorii danezi au compa-rat densitatea spermei membrilor unei asociatii de fermieri eco (OFA) cu cea a altor trei grupuri de barbati cu alte ocupatii si au ajuns la conclu-zia ca primii stau mult mai bine la acest capitol. Rezultatul studiului a fost repetat si s-a ajuns la aceeasi con-cluzie: concentratia spermei s-a do-vedit mai mare aproape la toti bar-batii care mincau alimente ecolo-gice.
Sursa: Jurnalul National