Instant Noodle – Doar cu aroma de vita

CE BEM, CE MINCAM – Dezechilibru
Lista de ingrediente nu este foarte relevanta in cazul acestui produs. Insa din informatiile nutritionale aflam ca organismul nostru nu cistiga nimic consumindu-l.

De pe eticheta supei de taitei Vifon „Instant Noodle” nu reusim sa aflam prea multe despre compozitie. Oricum, fie ca este adevarata varianta in limba engleza, fie cea in limba romana, cert este ca produsul contine o cantitate mare de aditivi alimentari. Varianta in limba romana este urmatoarea: „Fidea – faina de griu, tapioca, grasimi vegetale, sare, zahar; condimente – ulei de palmier rafinat, granula de gluten, morcov, aroma de vita, sare, zahar, ceapa, lactoza, porumb, monosodiu glutamat E 621, coriandru, fasole chinezeasca, piper, usturoi, ardei, caramel E 150, inozinat (unul din E 631, E 632, E 633), gualinat (unul din E 627, E 626, E 629)”. In limba engleza avem urmatoarele informatii: „Wheat flour, tapioca, refined palm oil, salt, sugar, flour enjancer: monosodium glutamate, disodium 5″ – gualylate, tartrazine, garlic, artificial beef flavour, pepper, chilli, artificial beef flavour powder, caramel, leek, cabbage, corn, carrot” (faina de griu, tapioca, ulei rafinat de palmier, sare, zahar, potentiator de gust: monoglutamat de sodiu, sodiu 5 – guanilat, tartrazina E 102, usturoi, aroma artificiala de vita, caramel, praz, varza, porumb, morcov). Informatiile nutritionale pentru un pahar ne ofera urmatoarele date: energie 257 kcal, proteine 5,5 g, grasimi 10,5 g, carbohidrati 35,1 g.

ANALIZA. Supa este de fapt un amestec de fidea pe baza de faina de griu si tapioca (planta amidonoasa exotica), grasimi vegetale, sare, zaharoza, toate condimentate cu un amestec de ulei de palmier, gluten (proteina din griu), legume, aroma de vita, lactoza si o serie de aditivi alimentari. Acestia pot duce la afectiuni grave, fiind neurotoxici. Prof. Mencinicopschi ne spune ca produsul are un profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de carbohidrati cu absorbtie lenta, dar si rapida (zaharoza), cu index glicemic ridicat. Fideaua are si ea o densitate energetica ridicata: 257 kcal/pahar.

CONCLUZII. Produsul nu este indicat supraponderalilor si obezilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, copiilor, celor cu intoleranta la ingredientele si aditivii folositi. Diabeticii il vor consuma numai cu avizul medicului curant. Supa este interzisa suferinzilor de celiachie, din cauza continutului de gluten. Persoanele cu intoleranta la lactoza il vor testa in prealabil.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *