Nivelul ridicat al barilului de titei si cotatiile- record la porumb si soia, din care se fabrica biocombustibilii de azi, au declansat cursa pentru dezvoltarea celei de-a doua generatii de coarburanti ecologici.
Recent barilul de petrol a trecut de 100 de dolari, in vreme ce marfurile agricole din care se produc biocombustibilii au ajuns si ei la noi maxime, atat din cauza cererii pentru carburanti, cat si din cauza cererii pentru prepararea de alimente. Pretul porumbului, din care se produce etanolul a ajuns la maximul ultimilor 11 ani pe bursele de marfuri din Statele Unite, in vreme ce la soia, principalul ingredient folosit la fabricarea biodieselului a fost stabilit un nou record in aceasta saptamana.
ASTEPTARE. Prima solutie inaintata este etanolul celulozic, fabricat ierburi si lemn, insa acest gen de combustibil nu este asteptat pe piata decat peste patru ani. „Cred ca etanolul celulozic va sosi. Intrebarea este cat de mare va ajunge pretul recoltelor curente, astfel incat etanolul celulozic sa devina profitabil pentru a fi folosit la fabricarea de noi combustibili”, a spus Lester Brown, presedintele Earth policy Institute, cel care a prezis anul trecut ca preturile la porumb vor creste.
STRATEGIE. Deja noua lege a energiei semnata de George W. Bush recent specifica faptul ca productia de etanol produs din porumb sa atinga maximul in 2015, iar productia de noi biocombustibili avansati sa inceapa sa creasca din acel an. Pana in 2022, productia de biocombustibili de noua generatie din Statele Unite, inclusiv cea realizata din gunoi, ar trebui sa depaseasca biocombustibilii traditionali ca productie.
Sursa: Jurnalul