Biodiversitatea e tot mai afectata, potrivit unui studiu efectuat in opt tari UE, inclusiv in Romania

Reteaua „Natura 2000”, care ar trebui sa garanteze ariile naturale protejate, definita gresit si prost respectata de statele membre ale Uniunii Europene nu reuseste sa impiedice eroziunea dramatica a biodiversitatii, potrivit unui studiu realizat in opt tari, inclusiv in Romania, si prezentat joi.natura 2000

„In pofida adoptarii in 1992 a directivei, reteaua Natura 2000 nu era realizata complet 14 ani mai tarziu. Din cauza acestor deficiente, eroziunea biodiversitatii in UE a crescut in mod dramatic”, subliniaza autorii studiului, realizat de experti independenti la cererea Comisiei de petitii din Parlamentul European. Studiul s-a axat pe opt tari: Belgia, Franta, Germania, Polonia, Spania, Suedia, Romania si Marea Britanie.

In afara faptului ca mai multe state membre noi nu au pus in aplicare corect directiva Habitat (privitoare la protectia ariilor naturale care adapostesc specii sensibile), numeroase zone speciale au fost desemnate fara a beneficia insa de regimuri adecvate de protectie sau de gestionare, sustin expertii, care dau vina pe limitarea resurselor financiare, lipsa de vointa politica, opozitia societatii civile.

Acestia noteaza ca numarul mare de plangeri transmise Comisiei Europene si Comitetului de petitii ale Parlamentului European subliniaza frustrarea majora resimtita de cetatenii europeni si de ONG-uri. Expertii conchid ca statele membre au esuat vizibil in indeplinirea obligatiilor pe care le au in acest domeniu.

„Studiul evidentiaza carentele grave in gestionarea siturilor Natura 2000. Avem intentia sa interpelam CE pentru a cere studii suplimentare, deoarece este de datoria Bruxelles-ului sa atentioneze statele membre cand au lipsuri intr-un domeniu”, au precizat europarlamentari ecologisti.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *