Bistrita: Festivalul cireselor la Ciresoaia

Peste 2.000 de persoane sunt asteptate duminica la Ciresoaia, in comuna Branistea, la cea mai mare degustare de cirese din an. In jur de 1.500 de kilograme de fructe vor fi puse pe mesele invitatilor. Pentru cei 5 lei platiti la intrare, invitatii pot manca cirese pe saturate.festivalul cireselor

Traditionalul festival al fructelor de la Ciresoaia marcheaza duminica o noua editie. Cu toate ca vremea rea le-a cam dat peste cap recolta ciresarilor, autoritatile spun ca invitatii vor fi asteptati cu 1.500 de kilograme de cirese din productia celor aproape 500 de familii care traiesc in localitate. Pe langa un festin pe cinste, cei care vor alege sa isi petreaca ziua de duminica la Ciresoaia pot asista la un program artistic complex din care nu lipseste muzica populara, cea usoara si nici focurile de artificii.

Platesti 5 lei si mananci pe saturate

Primarul comunei Branistea spune ca participantii la festival trebuie sa achite o taxa modica si pot sa consume cate cirese pot duce. „La intrare se plateste o taxa de participare de 5 lei pentru adulti si de 3 lei pentru copii. Cei din Ciresoaia nu vor plati aceasta taxa, dar vor aduce, in schimb, cirese de toate soiurile. Anul trecut am avut vreo 1.800 de kilograme, anul acesta speram sa adunam macar 1.500”, spune Vasile Sasarman, primarul comunei. Acesta adauga ca manifestarile incep imediat dupa slujba de la biserica si ca se vor intinde pana la ora 22.30. In program sunt cuprinse reprezentantii ale ansamblurilor de dansatori din Harghita, Cluj si Bistrita-Nasaud, dar si un „Bal al cireselor”, in cadrul caruia melomanii isi vor reaminti de ritmurile de vals sau tango, pe acordurile unei formatii de muzica usoara. Pe langa cirese, din meniul de sarbatoare nu vor lipsi mititeii si traditionalul gulas la ceaun. Sarbatoare se incheie cu un foc de artificii, programat la ora 22.30.

Un festival cu traditie

Festivalul cireselor a intrat deja in istoria manifestarilor estivale ale judetului. Sarbatoarea a fost instituita in 1893 si pastrata an de an, mai putin in perioada comunista. Ciresarii bistriteni spun ca aceasta sarbatoare a dus vestea cireselor din localitate peste granitele judetului ca ciresele de Ciresoaia sunt deja un brand bistritean.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *