De ani de zile, locuitorii a doua blocuri din Miroslava prefera sa stea cu fosele din spatele blocurilor necuratate – Acestia sustin ca nu au bani pentru vidanjari si ca de realizarea lor ar trebui sa se ocupe Primaria – Inspectorii Garzii de Mediu au verificat situatia in urma cu doua zile si au constatat aceleasi nereguli – Primarul comunei ii indeamna sa apeleze la o asociatie de proprietari si afirma ca de vidanjare trebuie sa se ocupe chiar ei, conform legislatiei
In cursul zilei de luni, inspectorii Garzii de Mediu Iasi au verificat imobilele din comuna Miroslava unde locatarii fusesera amendati in trecut pentru ca nu curatasera fosele septice. Atunci, ca si acum, din lipsa intretinerii, aceste fose din spatele blocurilor au creat un real pericol de infectie. Problema celor doua blocuri dateaza de peste trei ani, insa se pare ca nimeni nu-si asuma raspunderea. Ultima amenda consistenta pe care cele 33 de familii au primit-o din partea Garzii de Mediu, de 99.000 lei, s-a dat in anul 2007. Si in prezent locatarii prefera sa traiasca in acel focar de infectie fara sa-si asume plata evacuarii apelor fecaloide. „Lucrurile stau la fel ca in trecut. Au sustinut ca nu au bani. De data aceasta doar i-am avertizat sa inceapa procesul de curatare. Problema este ca ei refuza sa plateasca intretinerea retelei de canalizare. Locatarii sustin ca primaria trebuie sa se ocupe de vidanjare, si nu ei. Practic, nimeni nu este raspunzator de situatie. Daca si in urma verificarilor ulterioare se va constata acelasi lucru, ii vom amenda”, a declarat Stefan Kocsis, inspectorul sef al Garzii de Mediu Iasi.
Primarul comunei stramba din nas
De cealalta parte, nici edilii din Miroslava nu mai sunt dispusi sa-i inteleaga ori sa-i pasuiasca pe locatarii blocurilor. Primarul comunei s-a declarat extrem de transant. La fel ca in trecut, primarul afirma ca vidanjarea nu mai poate fi facuta pe banii primariei. „Oamenii trebuie sa-si faca singuri vidanjarea, nu trebuie sa mai astepte interventia noastra. Legea prevede ca ei sunt raspunzatori si obligati sa faca acest lucru. Sa apeleze la o asociatie de proprietari si sa gaseasca solutii. Le-am mai dat amenzi si le vom mai da, daca nu fac ceva in acest sens”, a declarat Dan Nita, primarul comunei Miroslava. Astfel, in continuare, oamenii risca sa plateasca amenzi usturatoare, in timp ce costul unei vidanje se ridica la cateva sute lei.