Coastwatch 2010

Coastwatch 2010

Coastwatch 2010
Coastwatch 2010

In perioada 01-24 octombrie 2010, ONG Mare Nostrum a desfasurat a XV-a editie Coastwatch-monitorizare costiera, activitate care a facut parte din cadrul Zilei Internationale a Marii Negre 2010. Actiunea s-a desfasurat pe toata intinderea litoralului romanesc, in 35 de locatii semnificative, cuprinse intre Navodari si Vama Veche.

In cadrul acestei activitati, voluntarii Mare Nostrum, cu ajutorul reprezentantilor institutiilor de invatamant, au identificat si inventariat categoriile de deseuri prezente pe plaja (plastic, hartie, metal, sticla, alte deseuri). In activitate au fost implicate 30 de institutii de invatamant constantene si au fost mobilizate 897 de persoane, dintre care 103 cadre didactice si 794 de elevi.
In urma centralizarii datelor obtinute pe teren, a rezultat un total de 40.765 deseuri, in cele 35 de sectoare de litoral monitorizate. Din acest numar, 20.004 sunt deseuri din plastic (71%), 5.124 deseuri de hartie (13%), 4.370 deseuri de metal (11%), iar 1.998 deseuri din sticla (5%). In ceea ce priveste distributia deseurilor pe sectoarele de plaja, statiunea cu cea mai mare cantitate de deseuri este Mamaia, cu un numar de 7.845 deseuri, fiind succedata de Navodari, cu 7.528 deseuri, Si Eforie, cu 5.933 deseuri. Statiunile clasate pe ultimele locuri, ca numar de deseuri, sunt: Tuzla – 344 deseuri, Vama Veche – 536 deseuri si Olimp – 546 deseuri.
In urma desfasursarii activitatii de Coastwatch, au rezultat urmatoarele concluzii: cantitatea de deseuri a scazut in 2009, dar a crescut exponential in anul 2010; pe plajele adiacente marilor orase, cantitatea de deseuri este mai mare decat in alte zone; categoria predominanta de deseuri este plasticul, in comparatie cu celelalte tipuri de deseuri care se gasesc in cantitati mai reduse.
„Rezultatele obtinute in urma activitatii de monitorizare a plajelor vor lua forma unei scrisori care va fi transmisa atat institutiilor cu atributii in protectia mediului, cat si autoritatilor locale din zona costiera romaneasca. Aceasta se doreste a fi o scrisoare de informare, dar si un semnal de alarma asupra gradului ridicat de poluare a litoralului romanesc. Am observat o crestere semnificativa a deseurilor fata de anul trecut, fapt care ar trebui sa ne ingrijoreze si sa ne determine sa luam atitudine, in vederea reducerii cantitatii acestora. Masurile de prevenire a poluarii sunt mai mult decat necesare, pentru a evita transformarea litoralului romanesc intr-o groapa de gunoi”, a declarat Mihaela Candea, director executiv Mare Nostrum.

* * *
Evenimentul a facut parte din cadrul Zilei Internationale a Marii Negre si a fost realizat cu sustinerea financiara a OMV PETROM
Parteneri media: Observator de Constanta, Jurnalul de Constanta, Constanteanul.com, Radio Sky, Fotografa.ro, Fotonatura.ro, Telliso

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *