Bolivia va fi ruinata, va prospera sau va fi detestata din cauza masinilor electrice?

Pornind de la speculatia tot mai des sustinuta ca masinile electrice si alte vehicule eficiente din punctul de vedere al energiei vor domina in curand pietile din intreaga lume, Bolivia este probabil tara care va avea cele mai multe beneficii (sau pagube) de pe urma revolutiei energetice.
masina electrica
Majoritatea masinilor electrice vor fi alimentate de baterii cu litiu, iar Bolivia are cele mai mari resurse de litiu din lume. Nu se stie inca daca acest lucru va afecta dezvoltarea tarii, insa cu siguranta va plasa aceasta tara din America de Sud intr-o zona cruciala a acestei industrii.
Desi Bolivia ar putea avea o crestere economica extraordinara datorita viitoarelor vanzari de litiu, acest lucru nu schimba cu nimic faptul ca acum este intr-o situatie dificila.
Guvernul este instabil, in mare parte din cauza luptei pentru o alta resursa naturala pe care Bolivia o detine din plin: gazul natural.

Guvernul condus de Evo Morales are de gand sa faca o noua distributie a terenurilor, aceasta fiind o miscare controversata despre care majoritatea cetatenilor instariti cred ca este un abuz. Pe de alta parte, indiferent de opinia fata de socialismul modern sau despre Evo Morales si sustinatorii lui, trebuie mentionat ca mai mult de doua treimi din populatia tarii traieste in mizerie, iar ideea presedintelui are destui suporteri.

Cu o tara in curs de dezvoltare cum este Bolivia intrebarea principala este cum va fi afectata viata cetatenilor. Evo Morales a nationalizat deja industria petrolului si gazelor naturale, teoretic spre beneficiul tuturor bolivienilor si doreste ca Bolivia sa devina un exportator important de litiu. Conform unui articol publicat pe www.hybridcars.com, presedintele insa a respins deja propunerile facute de patru firme producatoare de masini care doreau sa cumpere litiu din Bolivia, inclusiv Toyota si Mitsubishi, spunand ca nu au oferit un pret destul de mare.

In schimb, isi dorestea ca Bolivia sa se imbogateasca pe seama litiului, asa cum Venezuela si Arabia Saudita au facut din petrol – in termenii stabiliti de Bolivia. Ideea poate fi acceptata in teorie pentru ca multe dintre resursele lumii au fost exploatate de natiunile dezvoltate sau de mari companii, lasand in urma tari infometate si de cele mai multe ori poluate, desi ele detineau acele resurse (a se vedea exemplul Ecuatorului).

Sursa:EcoWorldly

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *