Incalzirea globala ar putea transforma junglele amazoniene in paduri sezoniere

Schimbarile in precipitatii cauzate de incalzirea globala ar putea conduce la transformarea junglelor amazoniene in paduri sezoniere, si nu in savane, potrivit cercetatorilor.
jungla amazoniana
Comparand simularile a 19 modele climatice cu observatii din secolul al 20-lea, Yadvinder Malhi si colegii sai au descoperit ca cele mai multe proiectii arata precipitatii reduse. Acest fapt sugereaza ca Amazonul de est va mai avea suficiente ploi pentru a nu se transforma in savana. Junglele se vor transforma doar in paduri sezoniere.

Aceasta concluzie contrasteaza cu teoria “dieback”, care spune ca sudul si estul Amazonului va ajunge savana din cauza incalzirii globale.

“Regimul precipitatiilor din Amazonul de est va merge in secolul 21 catre o directie care favorizeaza padurile sezoniere si nu savanele”, au precizat autorii.

Cercetatorii atrag atentie insa ca scenariul “dieback” este inca posibil din cauza defrisarilor exagerate si degradarii padurile prin crearea de locuinte si fragmentare. Ei subliniaza ca reducerea presiunilor umane asupra Amazonului ar putea creste rezistenta padurilor la schimbarile climatice.

Sursa: Realitatea

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,205FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente