Borbely: Nu mergem mai departe cu proiectul de la Rosia Montana, certificatul de urbanism este nul

Ministrul Mediului si Padurilor a declarat ca proiectul de la Rosia Montana nu va merge mai departe cat timp certificatul de urbanism este nul.proiect Rosia Montana

„In momentul acesta, datorita faptului ca exista o decizie a instantei privind declararea certificatului de urbanism ca fiind nul, nu mergem mai departe. Punctul meu de vedere este foarte ferm in aceasta privinta”, a declarat Laszlo Borbely.

Ministrul a mai spus ca miercuri va organiza o intalnire, pe aceasta tema, cu organizatiile neguvernamentale si intentioneaza sa faca si o deplasare in zona.

„Avem obligatia sa protejam ecosistemul”, a mai spus demnitarul.

Aproape 30 de tineri au comemorat luni, in fata Ministerului Mediului si Padurilor (MMP), zece ani de la accidentul cu cianuri si metale grele din Baia Mare, incident supranumit si „al doilea Cernobal”. Ei au pastrat un moment de reculegere si au impartit coliva celor prezenti, spunandu-le ca este „pomana pestelui”.

Alaturi de tinerii care s-au adunat la MMP pentru a marca incidentul petrecut acum zece ani a fost si directorul Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei, Mircea Toma, care a spus ca astfel de evenimente nu trebuie uitate, deoarece exista inca riscul contaminarii cu cianuri, atata vreme cat exista proiecte de extragere a aurului prin utilizarea cianurii.

Si ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, s-a alaturat tinerilor pentru a pastra un moment de reculegere, multumindu-le acestora ca au marcat in acest fel implinirea a zece ani de la accident.

„Ce s-a intamplat atunci e fara precedent. O suta de tone de steril s-au scurs atunci si au fost efecte de neimaginat pentru ecosistem. Din acest motiv nici nu avem voie sa uitam si trebuie sa facem tot posibilul ca astfel de lucruri sa nu se repete”, a declarat ministrul, adaugand ca toti cei cu responsabilitati in domeniu ar fi trebuit sa participe la comemorare.

Borbely a mai afirmat ca va fi participa la astfel de evenimente si a precizat ca institutia pe care o conduce va avea mai multe initiative in acest an, „pentru a explica din nou si din nou” care au fost pagubele in intreaga zona dupa producerea accidentului cu cianuri.

Ministrul a mai spus ca si-ar fi dorit ca sute sau mii de oameni sa fi protestat pentru cele petrecute in urma cu zece ani si pentru faptul ca nici pana acum cei responsabili nu au platit.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *