Borbely spune ca Romania ar putea vinde certificate de mediu de un miliard de euro

  0
  381
  Statul roman negociaza vanzarea de certificate verzi catre Japonia

  Ministrul Mediului a mai declarat si ca isi doreste ca ecologia sa devina disciplina obligatorie la scoala.certificate de mediu

  Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a declarat vineri, la Sovata, ca Romania ar putea vinde certificate de mediu in valoare de un miliard de euro, certificate nefolosite pentru ca dupa 1990 s-au inchis multe unitati poluatoare.

  „Vor fi mult mai multi bani pe mediu (…) care inseamna circa 100 de miliarde de dolari care se analizeaza acum la nivelul tuturor tarilor care sunt implicate, pana la summitul din Mexic, de la sfarsitul lui 2010, acest pachet va fi finalizat. Nemaivorbind de aceste A-uri, aceste certificate pe care Romania din pacate nu le-a utilizat si care reprezinta circa un miliard de euro”, a declarat Borbely.

  Ministrul sustine ca se duc tratative cu trei tari care ar dori sa cumpere aceste certificate. „Cand e vorba de un miliard de euro in investitii verzi atunci si investitorii mari imediat isi redirectioneaza optiunile pentru ca sunt bani care vin pe gratis Romaniei. Acum am trecut in Guvern legea contractului de stat si Hotararea de Guvern o trecem in doua saptamani privind destinatiile unde pot fi folositi acesti bani. Sunt tratative cu vreo trei tari care trebuie sa cumpere aceste certificate pentru ca Romania sta bine, dupa 1990 s-au inchis foarte multe intreprinderi si putem vinde aceste certificate in valoare de un miliard de euro. Se schimba mentalitatea investitorilor care isi dirijeaza investitiile in aceste investitii verzi”, a afirmat politicianul.

  Borbely a vorbit si despre fondul de mediu european la care Romania contribuie cu 15 milioane de euro. „S-a discutat la Copenhaga ca trebuie un pachet financiar asigurat de o suma consistenta de tarile dezvoltate catre tarile care din punct de vedere al mediului au foarte multe de facut. Si atunci s-a spus aceasta suma care este negociata acum in ce priveste alocarea si directiile unde se duc. Romania s-a angajat sa vina – dar e in negociere – cu 5 milioane de euro in 3 ani. Deci circa 15 milioane de euro”, a aratat ministrul.

  In ceea ce priveste politica interna de mediu, Borbely Laszlo spune ca spera in schimbarea mentalitatii. „Avem un asa-zis Green Package, deci un pachet verde pentru Ministerul Educatiei pe care sper sa il introducem de anul viitor nu numai in manualul scolar, ci si ca actiuni pentru a constientiza nu numai copiii, ci si parintii cat de important este sa aperi mediul”, a declarat Borbely.

  Acesta a adaugat ca acum exista si acum disciplina in domeniu, dar este o disciplina optionala intre clasele V-VIII. „Va trebui sa discut cu ministrul Educatiei sa incercam totusi sa introducem ca disciplina obligatorie si sa schimbam si materia care se preda, in sensul in care sa aiba cat mai multe activitati interactive de iesit in mediu, de a arata cum colectezi deseuri in mod selectiv”, a aratat ministrul.

  Borbely Laszlo a participat la Sovata la receptia oficiala a lucrarilor proiectului de reabilitare a drumurilor urbane din statiunea balenoclimaterica Sovata, proiect in valoare de 5,6 milioane euro. Practic, s-a mai facut o receptie in decembrie, insa pentru sampanie si panglica s-a asteptat venirea primaverii. Borbely s-a aratat deceptionat ca, desi s-a amanat momentul festiv, inaugurarea a avut loc tot intr-o zi cu frig si zapada. „Sa speram ca ministerul pe care il conduceti va deveni atat de puternic incat sa fie cald cand doriti”, l-a ironizat prefectul Marius Pascan pe Borbely.

  Din suma de 5,6 milioane de euro alocata proiectului, 4,71 milioane euro au fost fonduri nerambursabile alocate de catre Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei, Au fost reconstruite 15 strazi, pe o lungime de 11.382 m, au fost modernizate sase alei pietonale pe o lungime de 3.127 m si reabilitate inca trei poduri.

  Sursa: Realitatea TV

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.