Borbely: Sunt beneficiari de fonduri UE care vor trebui sa returneze prefinantarea

Borbely: Sunt beneficiari de fonduri UE care vor trebui sa returneze prefinantarea

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a atras atentia, marti, ca beneficiarii fondurilor europene care au primit prefinantare si nu au reusit sa implementeze proiectele anuntate vor fi nevoiti sa returneze banii.

„Vreau sa va atrag atentia ca voi fi mult mai ferm si voi lua prefinantarea. Avem deja 2-3 cazuri care trebuie sa ne dea inapoi prefinantarea. Nu se poate ca, dupa ce dai prefinantarea, sa nu faci nimic. Nu ne jucam”, a afirmat Borbely, care a participat la seminarul cu tema „Programul Operational Sectorial Mediu – progres in implementare 2010-2011”.

Ministrul Mediului a mentionat, totodata, ca la momentul actual in toate programele pe mediu platile catre beneciari vor continua sa fie realizate, insa din bugetul de stat.

„Vreau sa va informez ca, in momentul de fata, din cauza unor probleme de sistem, si in urma unor discutii cu oficialii europeni, s-a luat decizia ca la nivelul Romaniei, la toate programele, sa rezolvam din buget platile catre beneficiari. Am inceput un set de controale mai riguroase in ceea ce priveste pregatirea si derularea licitatiilor. Va repet, insa, ca mingea este acum la dvs /la beneficiarii contractelor, n.r./.

In momentul de fata, avem peste 260% semnare de contracte fata de angajamentele Romaniei in ceea ce priveste semnarea contractelor. Aceasta problema de absorbtie a fondurilor europene ne va da ghidul pentru finantarea urmatoare. Daca nu vom reusi sa absorbim fonduri europene, vom avea probleme. In mod logic, trebuie sa cheltuim 5,6 miliarde euro pana in 2015, din care am cheltuit putin peste 100 de milioane. Nu mai e timp de vorbe, este nevoie de fapte”, a subliniat ministrul Mediului si Padurilor.

La finele lunii aprilie, Laszlo Borbely anunta ca ministerul pe care il conduce a semnat, in prima parte a acestui an, contracte in valoare de 1,5 miliarde de euro, dar exista in continuare probleme cu absorbtia fondurilor europene.

La randul sau, Consiliul Fiscal mentiona, in cel mai recent Raport, ca Romania avea, la finele anului 2010, o rata de absorbtie a fondurilor europene de 8,6% din bugetul total alocat, mult sub media de 17% a tarilor din regiune.

Potrivit sursei citate, cu o rata de absorbtie de doar 8,6% din bugetul total alocat, Romania se confrunta cu provocari serioase si riscul de a pierde bani europeni. Prin cele 47 milioane euro cheltuite pana la sfarsitul anului 2010 (circa 1% din alocarea totala pe 2007-2013), POS Transport este cel mai putin performant program operational, releva Raportul Consiliului Fiscal.

La polul opus, POR si POSDRU sunt in continuare programele cele mai performante in absorbtia de fonduri structurale in Romania, cu plati de 555 milioane euro, respectiv 464 milioane euro, echivalent in grad de absorbtie de 14,9% si 13,4%.

Comparativ cu alte state noi membre, gradul de absorbtie slab din Romania este si mai evident. Astfel, pana la finele anului 2010, Letonia a utilizat peste 1,3 miliarde euro (29% din total), iar Estonia si Polonia au cheltuit 900 milioane euro (26%), respectiv 13 miliarde euro (20,4%).

Fondurile Uniunii Europene raportate la numarul de locuitori absorbite de Romania sunt, de asemenea, cele mai mici din UE: 79 euro/cap locuitor fata de 700 euro in Estonia sau 93 euro in Bulgaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *