Pamantul va avea un satelit-menajera, care va curata orbita de deseurile spatiale

0
414
Deseuri spatiale
Deseuri spatiale

Oamenii de stiinta au propus lansarea unui satelit care sa curete orbita Terrei de deseurile spatiale.
Satelitul va monta pe deseurile spatiale un kit cu combustibil, care le va prabusi in atmosfera terestra.

Autorii proiectului, cercetatorii de la Agentia Spatiala Italiana, sustin ca astfel s-ar putea indeparta intre 5-10% din deseurile spatiale, in fiecare an.

Peste 17.000 de obiecte mai mare de 10cm se afla pe orbita inferioara a Pamantului. Cea mai mare problema este, insa, faptul ca obiectele mari au potentialui de a crea inca alte cateva mii mai mici.

„Problema este urgenta. Este timpul sa actionam acum. Cu cat amanam mai mult, cu atat va trebui sa scapam de mai multe obiecte”, a spus Marco Castronuovo, cercetatorul de la Agentia Spatiala Italiana care a inaintat propunerea.

In 2007, China a demonstrat un sistemul anti-satelit, distrugand unul dintre satelitii sai care nu mai functionau si creand 2.000 de bucati de deseuri spatiale in plus. Mai recent, o coliziune intre doi sateliti, unul rus si celalalt, american, a creat si mai multe deseuri spatiale.

Deseurile de pe orbita nu reprezinta un risc doar pentru sateliti, ci si pentru Statia Spatiala Internationala si pentru navetele spatiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.