Ungaria nu vrea cianuri in exploatarea aurului de la Rosia Montana

Imagine generala a zonei din Rosia Montana ce ar urma sa fie afectata de proiectul minier

Ungaria a transmis Ministerului Culturii pozitia sa in legatura cu proiectul minier de la Rosia Montana. Potrivit ministrului Laslo Borbely, Ungaria nu este acord, in principiu, cu utilizarea cianurii la Rosia Montana.

„Am primit saptamana trecuta, raspunsul din partea Ungariei referitor la proiectul de la Rosia Montana, dupa sase luni de la transmiterea solicitarii. Pozitia Ungariei este una de principiu, transmisa in cinci randuri de catre ministrul omolog. Se spune urmatorul lucru: ei, de principiu, nu sunt de acord cu folosirea cianurii.

Certificat de descarcare arheologica pentru masivul Carnic din Rosia Montana
E o pozitie de principiu, fara sa intre in detalii tehnice. Eu iau act de aceasta pozitie a Ungariei, care nu inseamna, conform Conventiei Espoo, ca se opreste procedura de avizare, ci inseamna ca Ungaria are un punct de vedere. Daca aveau 300 de intrebari, beneficiarii erau obligati sa raspunda la ele“, a afirmat ministrul Borbely, citat de Agerpres.

Ministrul Mediului a mai anuntat ca, in prezent, Consiliul de Avizare Tehnica (CAT) a finalizat sapte capitole in privinta studiului de impact al proiectului minier de la Rosia Montana. Oficialul a adaugat ca nu va propune Guvernului Hotararea privind acordarea avizului de mediu decat daca beneficiarul va respecta cerintele specialistilor din Ministerul Mediului.

Ministerul Culturii, prin Directia de Cultura Alba, a eliberat, recent, certificatul de descarcare de sarcina arheologica pentru Masivul Carnic. Documentul prevede ca firma privata va investi 70 de milioane de dolari in lucrari de conservare si restaurare a patrimoniului local.

Documentul este necesar companiei Rosia Montana Gold Corporation pentru obtinerea avizului de mediu si, ulterior, a autorizatiei de constructie, pentru investitia preconizata in Muntii Apuseni.

Apartamente cu proba

Inchiriezi acum. Cumperi in 9 luni. Primesti discount chiria pe 6 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *