La orizont: avionul electric

  0
  444
  La orizont: avionul electric
  La orizont: avionul electric

  The Txchnologist, revista on-line sponsorizata de GE, incheie luna aviatiei cu o saptamana dedicata calatoriilor in spatiu. Revista cuprinde si un articol indraznet (semnat de Steven Ashley*) despre avionul electric – E-Plane:

  Confruntata cu aproape aceleasi obligatii privind mediul care au determinat industria auto sa dezvolte masinile electrice, industria aviatica a inceput sa se indrepte in aceeasi directie. Intr-adevar, avioanele electrice sunt pe cale de aparitie.

  In ultimul an, EADS (European Aeronautic Defense and Space Company), compania mama a Airbus, a folosit o aeronava ultra-usoara cu baterie electrica. Compania a prezentat in cadrul recentului Salon International al Aeronauticii si Spatiului (Paris Air Show) un planor cu motor hibrid in serie, precum si un concept ambitios de viitor pentru un avion de pasageri cu 50 de locuri, complet electric, dotat cu motoare cu propulsie superconductiva.

  Toamna trecuta, Boeing a dat publicitatii detalii legate de proiectul finantat de NASA privind folosirea unui sistem de propulsie hibrid cu baterie electrica/turbina cu gaz pentru actionarea unei viitoare aeronave comerciale de clasa 737. Cu cateva luni inainte, la evenimentul Oshkosh din 2010, atat Cessna, cat si Sikorsky si-au anuntat intentiile de a opera anul acesta, la un moment dat, aeronave demonstrative actionate electric—un avion usor, respectiv un elicopter usor.

  Trecere lenta spre propulsia electrica

  Conform expertilor in aviatica, procesul de dezvoltare a tehnologiei aviatice ultra-ecologice va fi unul de durata. Progresele tehnice necesare sunt inca de ordin speculativ. Pe de alta parte, adauga acestia, inginerii aerospatiali intrevad calea spre o posibila reusita, poate chiar si etapele concrete care trebuie parcurse in acest sens.

  „Aeronavele din noua generatie vor fi prevazute cu tot mai multe componente electronice,” a declarat Dale Carlson, Director Executiv pentru Sisteme de Motoare Avansate in cadrul GE Aviation, dar „ultimul element care va trece la energia electrica va fi centrala electrica. Motivul este acela ca bateriile care ar putea asigura cantitatea de electricitate necesara aeronavelor comerciale de mari dimensiuni sunt foarte grele.” Capacitatea electrica a tehnologiei pentru baterii, a continuat acesta, ar trebui sa creasca „de cel putin patru ori pentru a ajunge aproape de nivelul necesar realizarii acestui lucru.” Aeronavele electrice de dimensiuni mai mari ar avea nevoie de sute de mii de cai putere.

  Se schimba regulile jocului

  Totusi, numerosi cercetatori pot intrevedea deja modul in care va avea loc trecerea la propulsia electrica. Aceasta „va schimba regulile jocului si va transforma aeronautica in urmatorii 20 – 30 de ani,” a previzionat Mark Moore, inginer aerospatial si expert in design conceptual in Centrul de Cercetare Langley al NASA. Conform spuselor lui Moore, primele descoperiri vor viza aeronavele de mici dimensiuni, probabil avioane personale care ar putea inlocui masina in anumite calatorii. Acesta anticipeaza o trecere initiala a vehiculelor aeriene electrice fara pilot de la uz militar la uz civil, urmata in timp de avioane de transport comerciale mult mai ecologice.

  Carlson a speculat ca la un moment dat „vom vedea probabil un motor hibrid care imbina celule de combustibil cu turbine—tehnologia turbinelor s-ar folosi la decolare, iar celulele de combustibil ar fi utilizate in timpul zborului.”

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.