Branza topita contine lapte de proasta calitate, compusi de topire care impiedica fixarea calciului in oase si conservanti ce pot cauza cancer

Branza topita contine lapte de proasta calitate, compusi de topire care impiedica fixarea calciului in oase si conservanti ce pot cauza cancer

Contine in mare parte lapte de proasta calitate, compusi de topire care impiedica fixarea calciului in oase si conservanti ce pot cauza cancer. Sarurile de topire din branza tartinabila imbolnavesc inima.

Branza topita este o bomba alimentara care nu ar avea ce sa caute in alimentatia copiilor si a tinerilor.

Diferenta dintre branza proaspata si cea topita este ca de la cer la pamant. Cea din urma este procesata indelung cu saruri de topire „pentru a dispersa proteinele din branza si pentru a le omogeniza, facand-o elastica si tartinabila”.

Ceea ce se stie prea putin este ca aceste substante contin citrati si fosfati, compusi doldora de sare, astfel ca cele mai multe sortimente ajung lejer la 3 grame de sare la o suta de grame de produs.

„In conditiile in care cantitatea zilnica maxima pentru un copil este de 3 grame, iar pentru un adult- 5 grame. Si nu mancam doar branza topita”, atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist in alimentatie.

De la ciocuri la cancer

Efectele sarii in exces din branzeturile topite merg de la boli de inima la anumite forme de cancer.

„Iar fosfatii impiedica fixarea calciului in oase sau fac sa se depuna nefiziologic, ducand la formarea ciocurilor”, subliniaza expertul in alimentatie.

Si calitatea laptelui din branza topita este indoielnica.

„Sunt practic niste resturi de lapte topite prin procese industriale care nu mai respecta structura branzei normale”, explica si nutritionistul Stefan Ionut.

O alta problema este cantitatea mare de grasimi „rele”, care ingroasa arterele.

„E-uri din branza topita pot modifica enzime. Copiii sunt mai expusi, pentru ca le afecteaza metabolismul de crestere.“
STEFAN IONUT, nutritionist

„Conservantii continuti prabusesc imunitatea”

Pentru a avea dovada clara, am luat la intamplare doua sortimente de branza topita si am pus expertii sa le analizeze.

Sortiment de branza topita triunghiuri: 55% grasime, apa, branza, lapte degresat, sunca 5% (carne de porc, condimente naturale, sare), conservant E 250, stabilizatori E450 si E 451, antioxidant E361, amidon, saruri de topire E 452 si E331, corector aciditate E330.

„E 250 este un conservant care distruge microflora probiotica a copiilor, putand duce la prabusirea imunitatii acestora si la un risc mare de infectii. In plus, acest nitrit care se gaseste si in mezeluri poate forma nitrozanine, care cresc riscul de cancer. E315 este un antioxidant artificial-ertihorbat de sodiu, care este si incomplet evaluat. E 450, E 451, E452 si E331 aduc sodiu la greu. E 330 este acid citric care este in fond inofensiv, dar care poate ataca dintii”, explica profesorul Mencinicopschi.

Sortiment de branza topita grasa baton: smantana, cascaval, lapte praf, unt, sare de bucatarie, saruri de topire (E450 si E452), continut de sare maxim 3%.

„Ar trebui evitata de hipertensivi si de cei cu colesterol mare, pentru ca are grasimi obtinute artificial”, e sfatul lui Stefan Ionut.

PÂNĂ LA 13 E-URI INTR-O BRÂNZĂ

„Nu exista niciun astfel de produs fara aditivi”

Conform unui studiu realizat de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania (ANPCPPS), in compozitia branzei topite se afla pana la 13 aditivi.

„ANPCPPS a studiat etichetele si a aflat cate E-uri contin aceste produse. Din cele 61 de produse comparate, nu exista niciun sortiment de branza topita care sa nu contina E-uri. Astfel, gasim cinci produse care contin peste 10 E-uri si tot cinci produse care contin un numar minim de E-uri, respectiv doar doua”, au precizat reprezentantii organizatiei.

Cele mai bogate, cele mai sarace

Regele E-urilor a fost gasit produsul Apetito Super Cremo Sunca (produs de Delaco),cu 13 E-uri, iar 12 E-uri au Apetito Super Cremo Mix (Delaco) si Vian cu sunca (Kaufland).

Cei mai putini aditivi (doi) sunt in Branza topita cu sunca (Gordon Prod), Branza topita cu ciuperci si plante aromatice (Gordon Prod), Branza topita cu smantana (Gordon Prod), Delaco branza topita light si Branza topita Albalact.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *