Presedintele PRM Cluj, Gheorghe Funar, a depus la Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, un denunt penal impotriva celor care au facilitat exploatarea zacamintului de la Rosia Montana.
„In conditii dubioase, pe baza unor acte secrete si cu incalcarea prevederilor legale, ca urmare a unui numar mare de fapte penale, zacamintul de la Rosia Montana a fost dat spre exploatare unei firme straine, in excusivitate, firma care isi are sediul intr-un apartament din Toronto, Canada, precum si la o casuta postala din Insulele Bahamas. Firma Gabriel Resources s-a infiintat cu citeva luni inainte de a incepe afacerea Rosia Montana. Aceasta firma si continuatoarea sa RMGC nu are experienta in minerit, nu a extras nicaieri aur, argint si metale rare. In mod inexplicabil, nimeni din Guvernul Romaniei nu a verificat bonitatea firmei”, arata Funar in documentul mentionat.
In denuntul penal, adresat direct procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, Funar solicita identificarea persoanelor ce se fac vinovate de urmatoarele: genocid; tradare; tradare prin transmiterea de secrete; actiuni dusmanoase contra statului; atentatul contra unei colectivitati; complotul; comunicarea de informatii false; divulgarea secretului care pericliteaza siguranta statului; distrugerea, jefuirea sau insusirea unor valori culturale; abuzul in serviciu in forma calificata; conflictul de interese; falsul intelectual; uzul de fals; darea si luarea de mita; primirea de foloase necuvenite; asocierea pentru savirsirea de infractiuni.
“Avind in vedere infractiunile savirsite in legatura cu afacerea Rosia Montana si cu proiectul RMGC, precum si faptul ca Dumneavoastra nu v-ati autosesizat, sint nevoit sa recurg la un denunt penal”, afirma Funar, adaugind ca, pentru aflarea adevarului si stabilirea persoanelor vinovate de savirsirea unora dintre aceste infractiuni solicita audierea premierilor Victor Ciorbea, Radu Vasile, Mugurel Constantin Isarescu, Adrian Nastase, Calin Constantin Anton Popescu-Tariceanu, Emil Boc, Mihai Razvan Ungureanu si a altor demnitari din perioada 1997-2012, inclusiv a presedintelui Basescu. De asemenea, liderul PRM Cluj solicita audierea persoanelor „care au decis ca participarea de 100% a Statului Roman in capitalul social de la „Minvest Deva”, pentru exploatarea zacamintului de la Rosia Montana, sa scada la 33,8% in Societate, apoi la 19,31% si ulterior la numai 0,6% in anul 2011”, aratind ca „prin aceasta stratagema, persoanele respective au anulat practic obtinerea dividendelor de catre Statul Roman in urma exploatarii acestui zacamint”. Totodata, Funar solicita audierea europarlamentarilor romani care sustin proiectul RMGC si care au votat in Parlamentul European impotriva Recomandarii, din mai 2010, care interzice folosirea cianurii in mineritul din Europa si a membrii marcanti ai PDL si UDMR care sustin proiectul RMGC „sau care au facilitat parcurgerea ilegala a mai multor etape care sa permita inceperea jefuirii zacamintului de la Rosia Montana, a genocidului si a dezastrului ecologic din Muntii Apuseni”.
„Dintre martorii propusi, mult mai putini decit cei existenti in dosarul „Zambaccian” , am convingerea ca in timpul cercetarii penale la multi dintre ei le va fi schimbata incadrarea juridica, le va fi pus sechestru pe avere si vor primi interdictia de a parasi Romania. Cei care vor fi gasiti vinovati in legatura cu proiectul RMGC risca sa fie condamnati la detentie pe viata sau la inchisoare de pina la 25 de ani si confiscarea averilor”, mai afirma Funar in documentul mentionat.
Acesta arata ca in calitate de senator PRM a incercat sa stopeze proiectul de la Rosia Montana. „In Parlamentul Romaniei am fost autorul propunerii legislative privind interzicerea cianurii la exploatarea miniera de la Rosia Montana. Dupa respingerea ei, am initiat impreuna cu senatorul UDMR, Eckstein Kövacs Peter, o propunere legislativa privind modificarea Legii minelor, Legea nr.85/2003, pentru interzicerea cianurii in mineritul din Romania. Initiativa noastra legislativa stationeaza la Camera Deputatilor. Intre timp ideea a fost preluata de Parlamentul din Ungaria care a adoptat o lege privind interzicerea cianurii in minerit, la fel ca in Germania, Cehia si Grecia”, afirma Funar.
„Se stie ca Ungaria se impotriveste proiectului Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) datorita dezastrului ecologic si genocidului pe care il va provoca. De asemenea, ideea interzicerii cianurii in minerit a fost dusa si sustinuta in Parlamentul European de catre citiva eurodeputati responsabili din partea Romaniei, respectiv Corneliu Vadim Tudor, Daciana Sirbu Ponta, Monica Macovei si Renate Weber”, subliniaza liderul PRM Cluj, precizind ca in luna mai 2010, Parlamentul European a adoptat, cu 488 voturi pentru, o Rezolutie privind interzicerea cianurii in minerit in Europa.
„In Romania, s-a pus la cale jefuirea celui mai mare zacamint de aur, argint si metale rare din lume, intr-o cariera deschisa la Rosia Montana, prin folosirea a 150.000.000 kg. dinamita si 200.000.000 kg. cianura. Proiectul RMGC va produce un genocid cel putin in zona Muntilor Apuseni, precum si cel mai mare dezastru ecologic din Europa”, puncteaza Gheorghe Funar.