British Petroleum intentioneaza sa utilizeze minisubmarine ruse pentru oprirea scurgerii de titei

Compania petroliera britanica British Petroleum intentioneaza sa foloseasca minisubmarine ruse Mir care sa ajute la oprirea scurgerii de petrol din Golful Mexic, potrivit cotidianului rus Izvestia, informeaza RIA Novosti.minisubmarine

Rreprezentanti British Petroleum (BP) au lansat aceste discutii la scurt timp dupa accident, potrivit expertulului rus Anatoli Sagalevici, de la Institutul rus de oceanologie Sirsov, care detine minisubmarinele Mir. Acesta a asigurat ca acest tip de minisubmarine pot opri scurgerea, fiind cele mai eficiente disponibile, pentru ca sunt manevrate de persoane aflate la bordul lor, nu de la distanta, ceea ce ar permite si o ancheta mai riguroasa.

Cercetarea vizuala este foarte importanta, chiar daca peste 50 de roboti submarini lucreaza in prezent la locul accidentului, furnizand imagini, a explicat cercetatorul.

El a admis, insa, ca adancimea mare la care se afla capul de put ar putea afecta functionarea Mir, potrivit RIA Novosti.

Saptamana trecuta, regizorul american James Cameron a sugerat BP sa foloseasca minisubmarine ruse.

Scurgerea de petrol a inceput in urma cu mai mult de sase saptamani, in urma exploziei platformei Deepwater Horizon, soldata cu moartea a 11 muncitori. Potrivit estimarilor, intre 12.000 si 19.000 de bariti de titei se scurg zilnic in Golful Mexic, amenintand flora si fauna.

Compania britanica British Petroleum a cheltuit deja circa 1.250 de miliarde de dolari in urma scurgerii de titei in Golful Mexic, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul companiei, scrie AP.t

Suma include costul reactionarii la deversare, sapatul unor sonde de salvare, sumele platite statelor federale din zona Golfului Mexic, desagubirile oferite si costurile federale.

Pe langa cele 1.250 de miliarde de dolari, BP va finanta cu 360 de milioane de dolari construirea unor insule artificiale in Louisiana, pentru a limita efectele petrolului.

British Petroleum a precizat ca dispozitivul plasat joi seara peste capul de put a colectat in perioada 3-5 iunie 16.600 de barili de petrol.

Optimizarea dispozitivului continua si speram intr-o imbunatatire a colectarii in urmatoarele zile, dar va mai fi nevoie de cateva zile inainte de a putea evalua cu succes tentativa de limitare a scurgerii, potrivit comunicatului.

Scurgerea de petrol a inceput in urma cu mai mult de sase saptamani, in urma exploziei platformei Deepwater Horizon, soldata cu moartea a 11 muncitori. Intre 12.000 si 19.000 de bariti de titei se scurg zilnic in Golful Mexic, amenintand flora si fauna, arata estimari recente.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *