Bulgarii au declansat un val de proteste la finalul saptamanii trecute cu privire la cresterea preturilor la electricitate, iar unul dintre manifestanti a aruncat cu un bulgare de zapada catre ministrul bulgar al energiei.
Protestatarii au scandat „Mafia” si au purtat pancarte pe care scria „Opriti CEZ” si „Cat timp vom mai ramane tacuti?”. Acestia si-au exprimat astfel furia fata de compania de utilitati publice CEZ, cu sediul central in Cehia, de compania austriaca EVN si de firma-privata Energo-Pro, arata wsj.com.
In timp ce Europa intra intr-un nou an cu putine sperante de revenire economica puternica, nemultumirea publica este tot mai frecventa. Consumatorii din estul Uniunii Europeane cheltuiesc mai mult din venitul lor disponibil pe cheltuielile de uz casnic comparativ cu cei din Vestul mai bogat.
Protestatarii din Bulgaria spun ca firmele au ridicat preturile pe nedrept.
In Romania, pretul energiei electrice a crescut cu 10% de la 1 ianuarie, pe fondul unor recunoasterii unor costuri mai mari de productie de catre ANRE si a suplimentarii ajutorului de stat catre producatorii de energie regenerabila.
Piata de energie electrica din Bulgaria este foarte reglementata, iar companiile se confrunta cu limite stricte in ceea ce priveste stabilirea pretului la consumatorul final.
In luna noiembrie a anului trecut, Bulgaria a avut cel mai mic pret final al energiei electrice dintre toatea cele 27 de state membre UE.
Oficialii ministerului Energiei nu au dorit sa comenteze cauzele protestelor. Seful comunicarii de la EVN, Stefan Zach, a declarat ca compania austriaca nu este ingrijorata serios cu privire la manifestari, care sunt similare cu cele din 2006, intrucat sunt in mare parte pasnice.
„La inceput nu am fost punctul central al protestelor, dar de sambata pana duminica unii extremisti au ars doua dintre masinile companiei noastre si de asta suntem in mijlocul atentiei”, a mentionat Zach, care a adaugat ca de-a lungul anilor au mai fost proteste, „dar nu de acelasi tip de brutalitate”.
Purtatorul de cuvant de la CEZ, Barbora Pulpanova, a precizat ca daca preturile sunt mai ridicate, este din cauza unei ierni mai reci si a unui consum mai mare de Craciun.
Pentru a calma situatia, CEZ a prelungit programul de lucru in centrele de relatii cu publicul pentru a examina facturile cetatenilor bulgari care se plang de preturile prea mari la energia electrica pentru lunile decembrie si ianuarie.
„Am examinat deja 500 de facturi si in niciuna nu am facut vreo greseala”, a afirmat Pulpanova.
Dealerul de la bancii J&T Banka din Praga, Michal Znojil, a declarat ca investitorii nu ar trebui sa supraestimeze problemele actuale din Bulgaria.
„Tara este membra a Uniunii Europene si CEZ opereaza in conformitate cu legislatia europeana. Eu nu as compara situatia cu cea din Albania”, a explicat Znojil, referindu-se la tara din Balcani unde CEZ se confrunta cu pierderi de 200 mil. euro dupa ce si-a pierdut licenta din cauza unei dispute cu Autoritatea de Reglementare a Energiei din Albania.