Peste 250 de buzoieni au solicitat pana acum finantare de la Fondul de Mediu, ca sa-si monteze sisteme ecologice de incalzire, epuizand 62 la suta din bugetul alocat Buzaului.
De la 1 iulie 2010, cand a devenit operational Programul „Casa Verde”, pana la jumatatea lui noiembrie, 259 de persoane fizice din judetul Buzau au solicitat finantare, valoarea totala solicitata de ei fiind de 1.556.000 de lei, respectiv 62% din suma totala alocata judetului.
Potrivit APM Buzau, pana la data de 12 noiembrie au fost analizate 133 de proiecte depuse de buzoieni, dintre acestea, 117 fiind aprobate iar alte 16, respinse. De asemenea, pana acum, 101 buzoieni, ale caror proiecte au fost aprobate, au venit la sediul APM Buzau pentru a semna contractele de finantare, iar 26 dintre acestia au realizat deja investitia cu fonduri proprii si au depus dosarele de decontare.
Programul, care se adreseaza exclusiv persoanelor fizice, consta in acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru mediu, in functie de tipul instalatiei. Astfel, pentru instalarea panourilor solare se acorda pana la 6.000 lei, pentru instalarea pompelor de caldura, pana la 8.000 lei si pana la 6.000 lei, pentru instalatie de producere a energiei termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere si silvice.
Primii buzoieni care au experimentat sursele ecologice de incalzire, proprietarii de pensiuni din Sarata Monteoru, sunt multumiti de rezultate. In urma cu patru ani, Petre Partal a accesat fonduri externe pentru a monta patru panouri solare la pensiunea sa. „Am constatat ca s-a redus la jumatate consumul de gaze. Cand e soare, nu folosim gazele, nu folosim carbunele sau petrolul, deci pe de o parte avem economie iar pe de alta parte nu mai poluam mediul„, a precizat Petre Partal. Cele patru panouri impreuna cu accesoriile au costat 25 de mii de lei.