Caii isi pot da seama cand oamenii sunt fericiti sau furiosi

Caii isi pot da seama cand oamenii sunt fericiti sau furiosi
Caii isi pot da seama cand oamenii sunt fericiti sau furiosi

Caii sunt capabili sa faca diferenta dintre fericirea sau furia exprimata de chipul unei persoane, potrivit cercetatorilor.

Intr-un experiment in care au folosit fotografii cu fetele mai multor barbati, oamenii de stiinta de la Universitatea din Sussex au constat ca aceste animale domestice au ”raspuns negativ” la expresiile de furie.

Potrivit oamenilor de stiinta, domesticirea ar fi permis cailor sa se adapteze si sa interpreteze comportamentul uman.

Echipa a efectuat testele la manej, prezentant fotografii de mari dimensiuni la un numar de 28 de cai.

„O persoana a prezentat fotografia, in timp ce un altul tinea calul”, a explicat cercetatorul Amy Smith, adaugand ca principalul rezultat „a fost ca s-au uitat (la fetele furioase) cu ochiul stang”.

Creierele mamiferelor sunt conectate astfel incat semnalele de la ochiul stang sunt procesate de catre partea dreapta a creierului. „Emisfera dreapta este specializata in procesarea stimulilor negativi”, a explicat cercetatoarea Smith.

De asemenea, cercetatorii au echipat caii cu monitoare cardiace, care au relevat faptul ca fetele furioase le-au provocat cailor cresterea ritmului cardiac.

Rezultate similare au fost raportate recent si in privinta cainilor domestici, ceea ce ridica intrebari despre modul in care oamenii ar putea influenta abilitatile animalelor pe care le detin.

In timp ce caii s-ar putea sa aiba o capacitate innascuta de a-si recunoaste emotiile, domesticirea lor de catre om ar fi putut sa ii fi facut sa se adapteze la comportamentul oamenilor.

Rezultatul cercetarilor a fost publicat in Biology Letters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *