Toti cainii domestici, de la pudeli la pitbuli, se trag din lupii din Orientul Mijlociu, de acum 12.000 de ani, potrivit unui studiu. Dar cercetatorii spun ca acestia nu au fost dintotdeauna prietenii cei mai buni ai omului.
Acest lucru sustine dovezile arheologice care leaga domesticirea cainelui de aparitia civilizatiilor, spun oamenii de stiinta.
„Este important intrucat acolo s-au dezvoltat civilizatiile, iar cainii au facut parte din acest proces”, spune liderul studiului, profesorul Robert Wayne de la Universitatea din California.
„Cainii din Orientul Mijlociu erau asociati cu oamenii intrucat au fost gasiti in mormintele antice umane. Intr-un caz,de exemplu, un catelus a fost gasit ghemuit in bratele unui om inmormantat”, a explicat profesorul.
Regiunea include zone din Irak, Siria, Liban si Iordania, „aceleasi locuri unde au fost domesticite si pisicile si vitele si unde s-a dezvoltat agricultura”, mai spune Wayne.
Desi agricultura si cresterea animalelor sunt legate unele de celelalte, primii oameni care au domesticit cainii din lupi erau probabil nomazi. Animalele ii urmareau in speranta ca vor primi si ei o parte din roadele culesului.
Relatia dintre nomazi si caini a devenit mai apropiata de-a lungul a zeci de mii de ani, pana cand animalele au ajuns sa locuiasca in apropierea oamenilor, dandu-le batai de cap. Abia dupa inca o perioada foarte mare de timp cainii au devenit cei mai buni prieteni ai oamenilor.
„Cainii au ajuns sa ofere protectie, un fel de sistem de alarma timpuriu si chiar ajutau la vanatoare. In cele din urma au ajuns sa ofere doar companie”, explica profesorul.
In timp ce unii caini au radacini stravechi, 80% din ei sunt rase moderne,mai arata Robert Wayne.
Sursa: Realitatea TV