Cainii de sanie intra in cursa

In acest weekend, langa Miercurea Ciuc, are loc o competitie de atelaje canine.

Cei mai frumosi caini de sanie vor lua startul in aceasta dimineata, incepand cu ora 11.00, in cadrul competitiei Cupa Tinutului Secuiesc, la care vor concura aproape 30 de echipe din tara si din strainatate. Categoriile de concurs variaza in functie de numarul cainilor (2, 4, 6 sau 8 la un atelaj) si de lungimea pistei (4, 9, 12 sau 18 km).

Acest eveniment se afla la prima editie, dar asociatia As Yukon a mai organizat pana acum „Sania albastra” sau „Cupa Borsec”.

Competitia va debuta in aceasta dimineata, incepand cu ora 10.00, cu o sedinta tehnica in care se va anunta ordinea de start, numerele de concurs si vor fi prezentate eventualele portiuni dificile ale traseului.
Startul se va da la ora 11.00, iar rezultatele vor fi anuntate duminica, la o ora dupa intrarea in finish a ultimului echipaj.

Pentru inscriere, participantii vor completa o fisa si nu vor omite sa prezinte carnetele de sanatate ale cainilor. Alegerea cainilor de sanie pentru acest gen de competitie nu este pur intamplatoare: sunt rezistenti la frig, nu sunt agresivi fata de om, au un puternic instinct de vanatoare si, mai presus de toate, le place la nebunie sa faca ceea ce stiu cel mai bine – sa traga sania.

Concurentii vin din pasiune

Premiile vor fi simbolice: cupa, diploma si cev-a mancare pentru caini. „Nimeni nu vine sa se imbogateasca din acest gen de competitie, ci prezenta participantilor este doar din pasiune”, declara, pentru „Adevarul”, Both Laszlo, unul dintre organizatori.

Pentru cursa din acest weekend se asteapta 30 de concurenti, spre deosebire de anul 2006, cand numarul maxim de participanti a fost de 17 atelaje. Vor concura atat echipaje autohtone, precum si cateva din Ungaria.
As Yukon, asociatia care se ocupa de organizarea Cupei Tinutului Secuiesc, a fost infiintata in anul 2000 cu scopul de a promova acest sport mai putin mediatizat in Romania.

Organizatia militeaza pentru rasele pure de caini de sanie, cum ar fi Husky alsacian, Samoyed, Greenland Dog sau Malamut de Alaska. In tabara si pe teritoriul competitiei este in vigoare regulamentul WSA (World SledDog Association).

Cei mai populari caini de sanie

Malamutul de Alaska apar-tine grupului de caini utilitari, care sunt folositi in special la trasul saniilor, dar si ca animal de companie. Este un caine solid, mare, care seamana cu lupul, ruda sa indepar-tata. Greutatea unui exemplar variaza intre 38 si 56 kg.

Despre Husky Siberian se poate spune ca este un caine care impresioneaza, la prima vedere, cu ochii albastri. Nu este un animal pentru oricine pentru ca are o fire extrem de independenta si nu se poate dresa prea usor. Este cunoscut pentru instinctele sale de vanator.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *