Caldura favorizeaza depigmentarea pielii

Din cauza transpiratiei excesive, unele bacterii de la nivel cutanat se inmultesc exagerat si duc la aparitia pitiriazisului versicolor. Aceasta boala apare frecvent la pubertate, atunci cand modificarile hormonale determina cresterea in exces a productiei de sebum.caldura si depigmentarea

Pitiriazisul versicolor este o afectiune cutanata benigna cauzata de ciuperca Pityrosporum orbiculare (Malassezia furfur) care se gaseste, in mod obisnuit, pe piele. In prezent, nu se cunoaste cu exactitate din ce cauza ciuperca se multiplica exagerat, dar s-a observat ca aceasta devine hiperactiva cu precadere in conditii de umiditate si de caldura exagerata, pe fondul transpiratiei excesive. Pitiriazisul versicolor se observa mai bine pe timpul verii, deoarece pielea se bronzeaza, iar zonele afectate de boala ies mai usor in evidenta.

„Initial, apar cateva pete de mici dimensiuni, de culoare maronie, la nivelul pieptului, gatului si bratelor, dar si pe spate sau pe abdomen. Ulterior, petele se inmultesc si se contopesc formand o pata mai mare”, explica medicul dermatolog Oana Clatici de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

In general, aparitia petelor este precedata de mancarime sacaitoare, insa exista cazuri in care aceasta nu se manifesta. Pentru confirmarea diagnosticului se recomanda un examen micologic, prin care se evidentiaza prezenta ciupercii pe piele. De asemenea, pentru diagnostic se mai foloseste si asa-numita lampa cu ultraviolete (lampa Wood), care evidentiaza pielea afectata sub forma unei fluorescente de culoare galben-verzuie.

Geluri speciale timp de trei luni

Tratamentul pitiriazisului versicolor este relativ simplu, insa rezultatele apar in timp. Medicul recomanda gelurile de dus speciale, care au in compozitie substante antifungice. Acestea se aplica pe pielea uda si se lasa sa actioneze trei-cinci minute, dupa care se clateste cu apa din abundenta. Tratamentul cu acest gel se realizeaza aproximativ doua-trei luni, in functie de severitatea bolii. In prima faza, gelul se aplica timp de doua saptamani, dimineata si seara, iar mai apoi doar o singura data pe saptamana.

„Dupa tratament, este nevoie de aproximativ trei-sase luni de asteptare pana ce culoarea pielii revine la normal, deoarece modificarile pigmentare dispar atunci cand celulele superficiale ale pielii se reinnoiesc”, mai spune medicul Oana Clatici. La fel de eficienta este si crema antimicotica, care se aplica de doua ori pe zi, timp de o luna. De asemenea, antifungicele se pot administra si sub forma de pilule atunci cand suprafata de piele afectata de boala este mai extinsa.

Hainele ar trebui fierte

Desi pitiriazisul versicolor nu este o boala contagioasa, medicii recomanda calcarea hainelor cu fierul incins sau fierberea lor pentru a preveni reinfectarea. Potrivit medicilor, ciuperca poate reaparea de mai multe ori in decursul vietii, indeosebi atunci cand intalneste conditii favorabile.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *