California ar putea fi afectata de un seism major

Cercetatorii americani considera ca este foarte probabil ca in urmatorii 30 de ani, California sa fie zguduita de un seism major, cu efecte distrugatoare asupra cel putin uneia dintre metropolele acestui stat american.

Conform unor studii recente, exista o probabilitate de 63% ca un seism cu magnitudinea egala sau mai mare decat 6,7 grade pe scara Richter sa afecteze zona golfului San Francisco pana in anul 2037.

Diferitele studii ale seismologilor americani au luat in considerare datele seismelor istorice (mai vechi) care au zguduit zona, localizarile liniilor principale de falie, precum si dinamica respectivelor falii. Ultimul cutremur cu efecte distrugatoare din California a afectat zona Northridge-Hollywood la 17 ianuarie 1994, cand bazinul Los Angeles a fost zguduit de un seism cu epicentrul in San Fernando Valley, si care a avut magnitudinea 6,7; seismul din 1994 s-a soldat cu 70 de morti, peste 9000 de persoane ranite si importante pagube materiale (inclusiv distrugerea unor autostrazi suspendate).

Pe de alta parte, alti specialisti considera ca este totusi mai probabil ca primul seism devastator din California sa afecteze, mai degraba, partea de sud a acestui stat. Mai multi experti apreciaza ca sectorul sudic al sistemului tectonic legat de falia San Andreas si faliile adiacente ar avea o probabilitate mare de rupere pana in anul 2030. In acest context, o preocupare majora a specialistilor este identificarea si studierea faliilor minore, aparent nesemnificative, dar care pot furniza surprize de mari proportii. Unele dintre aceste falii aparent minore din zona metropolei Los Angeles ar putea produce seisme cu magnitudini de pana la 7,2-7,6 grade pe scara Richter, cu efecte catastrofale asupra orasului. Specialistii merg chiar mai departe, considerand ca pentru orasul Los Angeles este mult mai periculos un cutremur de magnitudine 7,2 generat de o falie locala, eventual „ascunsa” din interiorul bazinului Los Angeles, decat un seism de magnitudine 8,0 generat de falia San Andreas, care nu trece chiar prin zona metropolei, ci la aproximativ 50 km distanta de oras.

Sursa: CutremurNet

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente