Calinul sau bulgarele de zapada si proprietatile lui terapeutice

0
530
Calinul sau bulgarele de zapada si proprietatile lui terapeutice
Calinul sau bulgarele de zapada si proprietatile lui terapeutice

Calinul (Viburnum), numit popular si bulgare de zapada, este un arbust stufos ca si alunul, care uneori poate atinge chiar si patru metri inaltime. Creste spontan, dar poate fi si cultivat in gradini sau parcuri, ca planta ornamentala.

Din fructele sale rosii, grupate sub forma de ciorchini, precum socul, se extrage un medicament antihipertensiv. Fructele calinului pot fi folosite iarna la decorarea interioarelor.

Calinul infloreste in lunile mai – iunie si forma florilor aminteste de bulgarele de zapada. Frunzele calinului sunt ovale si toamna isi schimba culoarea in rosu. Se culeg primavara, inainte de inflorirea plantei, pentru efectul lor laxativ. Fructele calinului sunt, de asemenea, rosii.

Calinul creste in special in zona de campie, prin paduri, liziere, tufarisuri, dar poate fi vazut si in regiunile deluroase pana sus, la munte. Cand este tanar, calinul are scoarta neteda, verde-cenusie. La maturitate, scoarta devine cenusie, poroasa si cu crapaturi.

Pentru uz medicinal se foloseste scoarta care se recolteaza primavara, inainte ca planta sa infloreasca, atunci cand seva incepe sa circule mai intens. Scoarta se usuca in straturi subtiri, afara, in aer liber ori in uscatorii special amenajate. Din trei kg de coaja proaspata se obtine un kg de produs uscat.

Coaja de calin se foloseste in industria de medicamente, la prepararea unor extracte cu actiune calmanta si hemostatica. Preparatele obtinute din scoarta de calin sunt diuretice, astringente, antispastice, antiinflamatoare, hipotensive si sedative asupra sistemului nervos.

Previne infarctul si intareste inima

Avand proprietati sedative, extractele de calin calmeaza crampele musculare si contribuie la destinderea intregului organism in conditii de stres ori emotii puternice. Ajuta la intarirea inimii si previne infarctul. Datorita actiunii astringente, reduce pierderile excesive de sange la menstruatie.

Pentru uz intern, din coaja de calin se prepara un decoct din doua lingurite de planta, fierte, timp de 10 – 15 minute, intr-o cana de apa. Se bea cald, indulcit cu miere de albine, cate o cana, de trei ori pe zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.