Autoritatile maramuresene au comunicat ca probele de apa prelevate din raurile Tisa, Cisla si Viseu arata ca nu a fost afectata calitatea apei si ca incidentul inregistrat joi, cand in raurile Cisla si Viseu au fost evacuate accidental cantitati de apa si namol, a avut un impact strict local.
Subprefectul judetului Maramures, Alexandru Cosma, sustine ca in niciun caz nu se pune problema poluarii transfrontaliere.
Acesta a precizat ca au fost prelevate probe de apa din raurile Tisa, Cisla si Viseu din doua in doua ore, acestea fiind analizate in laboratorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures, transmite corespondentul NewsIn.
„Urmare a evacuarii accidentale a unei cantitati de apa si namol in emisar si cresterea turbiditatii au fost luate, din doua in doua ore, probe de apa din raurile Tisa, Cisla si Viseu. Acestea au fost analizate in laboratorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures. Rezultatul analizelor probelor de apa arata ca, din punct de vedere al calitatii, apa raurilor Tisa, Cisla si Viseu se incadreaza in parametrii normali de monitorizare lunara efectuata de catre specialisti in domeniu.
Subprefectul Alexandru Cosma a mai spus ca topirea zapezilor de pe versanti a dus la scaderea fenomenului de turbiditate de pe cele trei rauri. „Topirea zapezilor de pe versanti si fenomenul de dilutie a condus la scaderea fenomenului de turbiditate si nu se pune sub nicio forma problema poluarii transfrontaliere a apelor raului Tisa”, a spus subprefectul Alexandru Cosma.
Agentia UNIAN a anuntat ca Ministerul ucrainean de Externe a trimis o nota partii romane in legatura cu poluarea raului Tisa din 16 aprilie, cerand informatii complete despre incident si despre masurile luate. De asemenea, Ucraina a informat Comisia Europeana despre acest incident. Autoritatile ucrainene s-au aratat nemultumite de faptul ca aceasta nu este prima poluare de proportii a raurilor de la frontiera cu Romania si au precizat ca nu au primit niciodata despagubiri materiale. In plus, Ucraina se plange ca partea romana anunta intotdeauna cu intarziere producerea unor avarii, scria vineri si ITAR-TASS.
Ministerul roman de Externe a primit nota Ucrainei referitoare la poluarea Tisei si a transmis-o Ministerului Mediului, a informat MAE la solicitarea NewsIn.
Partea romana sustine insa ca a informat Ucraina si Comisia Europeana despre poluarea cu metale grele de pe Tisa, dupa incident. In plus, comitetul de urgenta care s-a reunit a curatat deja apele, astfel incat in prezent nu mai este nicio problema, a declarat sambata pentru NewsIn, un oficial al Ministerul Mediului.
„I-am informat pe ucraineni la putin timp dupa ce a avut loc poluarea cu metale grele, conform Conventiei de la Espoo. Am anuntat si Comisia Europeana. Comitetul de urgenta de la noi s-a reunit imediat si a inceput curatarea apelor, iar aseara la 8, ne-au informat ca totul este sub control, apele sunt aproape curatate si nu s-a inregistrat moarte piscicola”, a spus purtatorul de cuvant al ministerului, Dragos Nacuta.
Oficialul a precizat ca un raport privind situatia de la mina a fost trimis Ucrainei la scurt timp dupa incident. In acesta se arata ca poluarea cu metale grele nu va avea impact transfrontier.
„Conform procedurilor Comisiei mixte de frontiera romano-ucraineana, s-a informat partea ucraineana. Sistemul de alarmare internationala al Fluviului Dunarea, PIAC-AEWS, nu a fost activat, preconizandu-se diluarea poluarii odata intrata in cursul raului Tisa. Mentionam ca la ora 13:30 (joi n.r.), unda poluanta a ajuns in dreptul statiei hidrometrice Valea Viseului, intrand pe cursul raului Tisa. SGA Maramures a inceput monitorizarea fenomenului, urmand sa revina cu informatii suplimentare dupa efectuarea analizelor probelor de apa din emisarul poluat”, se arata in raportul privind poluarea raului Tisa transmis catre NewsIn de Ministerul Mediului.
Joi dimineata, pe raurile Cisla si Viseu, afluenti ai Tisei, in aval de orasul Borsa, a fost semnalata cresterea turbiditatii, dupa ce in urma unor lucrari de decolmatare efectuate la statia de epurare a minei Toroioaga au fost evacuate accidental apa si namol. Dupa deversarea namolurilor miniere, apa paraului Secu si a raului Cisla a devenit rosiatica, iar a raului Viseu galbuie.
Situatia din zona a fost monitorizata de specialistii Sistemului de Gospodarire a Apelor si de reprezentantii Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu Maramures, care au prelevat probe din apa din doua in doua ore.
Compania Cartel Bau, operator al statiei de epurare Toroioaga, nu a anuntat autoritatile despre producerea accidentului, Garda de Mediu Maramures fiind anuntata de angajatii Parcului Natural Muntii Maramuresului, care au observat schimbarea culorii raurilor.
Sursa: News In