Ziua Arborelui, propusa de Asociatia Tasuleasa Social, va fi sarbatorita cu tot fastul in scolile din Bistrita-Nasaud, promite inspectorul scolar general Camelia Tabara. Ca sa dea o replica pe masura celor 20.400 de daruri primite de copii din ”Camionul de Craciun”, scolile se vor pregati din timp si riguros.
„Am luat notite despre ce inseamna educatie de la Tasuleasa Social. In perioada vacantei de iarna, am putut vedea ce a facut aceasta organizatie si am promis ca replica noastra va fi pe masura. Saptamana viitoare finalizam proiectul educational pe care ni l-a propus Tasuleasa si care va insemna cumva un mesaj in spiritul in care a fost gandit acest Camion de Craciun”, a spus Camelia Tabara.
Inspectorul general a explicat ca, la nivel de ciclu prescolar va fi un concurs de desene in care” vedem sufletul copilului care a inteles mesajul pe care l-a primit”, la nivel de ciclu primar „construim o poveste despre copilasul din Germania care trimite (un cadou -n.r.) si corespondentul lui din Romania care primeste” si la ciclul gimnazial un proiect ecologic.
„Fiecare ne uitam mai atent la comunitatea in care traim si vedem unde anume avem de plantat copaceii pe care am promis ca ii vom planta de Ziua Arborelui. Dupa ce am stabilit toate elementele, punem totul pe site si, ca sa fie mai atractiv, activitatea o sa o facem in termeni de concurenta intre scoli pentru ca sa vedem care da replica cea mai frumoasa si mai adecvata celor de la Tasuleasa Social”, le-a spus Camelia Tabara directorilor de scoli.
Reamintim ca, in premiera, Asociatia Tasuleasa Social a decis sa schimbe atitudinea copiilor care au primit daruri din
Camionul de Craciun. „Vrem ca un copil din Romania, daca a primit un cadou din Germania, sa planteze un copac. Anul acesta (2015 -nr.) vrem sa facem o Zi a arborelui in care fiecare copil care a primit un cadou sa planteze un copac. Daca 20.000 de copii vor planta cate un arbore, vom avea 20.000 de copaci plantati. Eu cred ca vor fi interesati copiii sa faca gestul acesta. Asociatia noastra face mult mai mult decat sa aduca un dar de Craciun si eu as vrea ca nimeni sa nu creada ca, daca a primit un cadou, nu trebuie sa il mai intereseze nimic, nici cine l-a adus, ce eforturi s-au facut pentru acest lucru. Mie mi se pare ca e un gest simbolic. E adevarat ca nu trebuie facut in schimbul unui cadou, dar mi-ar placea sa mergem un pas mai departe cu acesti copii, iar ei sa se gandeasca la un moment dat sa dea inapoi din ce au primit”, a spus Alin Uhlmann Useriu, presedintele Asociatiei Tasuleasa Social.
Prof. univ. Mircea Miclea de la UBB Cluj, a declarat la randul lui: „Mergem cu acelasi mesaj ca noi oferim niste cadouri, dar asteptam, fara sa fortam
pe nimeni, ca in schimbul acestor cadouri, sa dobandeasca un pic de responsabilitate. In 28 martie, cand va fi Ziua Arborelui, speram sa planteze fiecare copil un copac. Le vom da tot concursul. In felul acesta, noi speram sa construim ceva din responsabilitatea sociala pe care trebuie sa o aiba fiecare dintre noi. De la un an la altul, eu observ ca sunt tot mai multi elevi de liceu sau scoala gimnaziala care sunt tot mai interesati de voluntariat. Anul acesta sunt peste 20.000 de beneficiari ai acestor cadouri, ceea ce inseamna ca a crescut, de la un an la altul, numarul celor care primesc aceste cadouri. Eu cred ca lucrurile vor merge spre bine. Noi prezentam aceste pachete ca pe niste daruri, nu sunt ajutoare. Vedeti, in Germania, dupa razboi, a inceput Planul Marshall. Familiile germane primeau in fiecare an cate un cadou. A tinut acest plan pana in momentul in care familiile germane care primeau aceste cadouri de la americani au decis ca nu mai au nevoie de ele si ca le pot da mai departe. Probabil ca si noi ne vom opri sa dam aceste cadouri cand beneficiarii pe care noi ii vizam vor considera ca nu mai au nevoie de ele si ca pot sa le dea altora care sunt mai necajiti”.
Anul acesta, prin Asociatia Tasuleasa Social au fost distribuite daruri din 17 TIR-uri pentru 20.400 de copii din patru judete: Cluj, Suceava, Mures si Bistrita-Nasaud. Sute de voluntari din tara si chiar din strainatate au venit sa dea o mana de ajutor pentru ca distributia sa mearga ca pe roate, asa cum Timp Online a scrisAICI si AICI.