Campul magnetic al Soarelui scade misterios, iar Pamantul s-ar putea raci considerabil

0
470
NASA. Cu o probabilitate de 12 la sută, Pământul ar putea fi lovit catastrofal din spaţiu

O perioada lunga de inactivitate a Soarelui si o scadere a intensitatii campului magnetic ar putea produce o racire considerabila a climei pe Pamant.

Petele solare sunt generate de campul magnetic al Soarelui, despre care oamenii de stiinta spun ca scade in mod vertiginos. Acestia au prezis ca pana in 2016 nu vor mai exista pete solare, iar Soarele au putea ramane asa pentru zeci de ani.

Ultima oara cand petele solare au disparut a fost in secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, fapt care a coincis cu o racire a planetei cunoscuta sub numele de Mica Era Glaciara.

Petele solare sunt regiuni de plasma incarcata electric si supraincalzita pe suprafata Soarelui, care se formeaza atunci cand liniile de camp magnetic capteaza plasma ionizata. Aceste regiuni sunt un pic mai reci decat restul suprafetei solare si par a fi mai intunecate la culoare.

Aceste fenomene au fost observate inca de la inceputul secolului al XVII-lea si apar de obicei la sfarsitul ciclului solar de 11 ani. In acest moment Soarele se afla intr-o perioada de activitate minima, care de obicei dureaza circa 16 luni, dar acum a depasit 26 de luni, fiind cea mai lunga perioada de inactivitate din ultima suta de ani.

Din 1990, Matthew Penn si William Livingston, doi astronomi solari de la National Solar Observatory din Tucson au folosit o procedura numita „Zeeman splitting” pentru a determina puterea magnetica a petelor solare.

Penn si Livingson au examinat 1500 de pete solare si au descoperit ca puterea media a campului magnetic al petelor a scazut de la 2700 gauss la 2000 gauss (campul magnetic al Pamantului este de sub un gauss).

Motivul pentru aceasta scadere brusca este necunoscut, dar daca va continua sa scada in aceeasi progresie, pana in 2016 va ajunge la 1500 gauss, iar sub aceasta valoare nu vor mai aparea pete solare.

Intre 1645 si 1715, o perioada cunoscuta sub numele de Maunder Minimum, nu au existat, aproape deloc, pete solare. Perioada aceasta de timp a coincis cu Mica Era Glaciara in care au fost inregistrate temperaturi sub media anula, in Europa.

Potrivit physorg.com, Livingston a spus ca rezultatele cercetarii lor trebuie tratate cu grija pentru ca tehnicile lor sunt relativ noi si nu se stie daca aceasta scadere a campului magnetic solar va continua.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.