Efectul nebanuit al vietii moderne: de ce au explodat cancerele de piele in ultimii 30 de ani

Efectul nebanuit al vietii moderne: de ce au explodat cancerele de piele in ultimii 30 de ani

O analiza a stilului de viata la nivel global din anii ’70 pana in prezent releva lucruri surprinzatoare. Moda bronzului obligatoriu pe timpul verii e unul dintre acele detalii care au schimbat lumea.

Numarul celor trecuti de 50 de ani care sunt diagnosticati cu cea mai grava forma de cancer (melanom malign) s-a triplat in ultimii 30 de ani in lume. In Romania, situatia nu e cu mult diferita: statisticile arata ca incidenta melanomului a crescut de 3,85 de ori. Intre 2000 si 2008 au murit din cauza acestei boli 3.200 de romani. Pana la 80% dintre cei diagnosticati mor, ceea ce inseamna ca tumorile se depisteaza tardiv, cand sansele de vindecare sunt mici.

Expertii spun ca generatiile de adulti platesc un pret tragic pentru ca au abuzat de saloanele de bronzat si au profitat de vacantele ieftine la malul marii al caror „boom” s-a inregistrat in anii 70. „La mijlocul secolului trecut, oamenii nu stateau cu orele la soare. In ultimii 40-50 de ani a crescut foarte mult expunerea la soare, dar si la solar, iar acum se vad efectele”, potrivit profesorului Jonathan Rees, dermatolog la Universitatea din Edinburgh.

Munca la camp, risc major la romani

Si medicii romani confirma tendinta. „Cresterea incidentei de cancere cutanate e cauzata de expunerea excesiva la soare atat in sezonul estival, cat si de expunerea profesionala. Sa nu uitam ca multi romani lucreaza inca la tara, la camp fara protectie”, comenteaza dermatologul Mihaela Leventer.

Medicul atrage atentia asupra faptului ca pielea deschisa la culoare ii face mai vulnerabili pe romani. „La oras, tinerele fete frecventeaza solarul, iar nesabuinta din anii tineretii se deconteaza mai tarziu, cand riscul de cancer de piele e mai mare”, adauga dermatologul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *