Cand tehnologia face casa buna cu finantarea

Imbinarea dintre tehnologia inovativa si finantarile acordate pentru implementarea acesteia a condus la raspandirea proiectelor pentru eficienta energetica in Asia. Aceste proiecte reprezinta principalul motiv pentru care calitatea vietii s-a imbunatatit pentru multi dintre oamenii saraci de pe continent, informeaza wbcsd.org.

Procesul de schimbare in domeniul energetic din Asia se intampla de circa 10 ani, insa rezultatele devin vizibile abia acum. In timp ce expertii sustin ca cea mai mare reducere a noxelor poluante este obtinuta in urma ecologizarii centralelor care produc combustibili fosili, sursele alternative de energie sunt cele care au castigat atentia atat a organizatiilor cu posibilitati de finantare, cat si a oamenilor nevoiasi din Asia.

In 1994, SELCO – un grup neguvenamental voluntar, pe atunci – a reusit sa alimenteze, cu electricitate provenita din energie solara,100 de locuinte din cartierele nevoiase ale Indiei de Sud. Dupa mai bine de o decada, grupul a devenit inteprindere comerciala si a instalat circa 80.000 de sisteme solare in zonele rurale, sursa de electricitate pentru mai mult de 300.000 de oameni. Veniturile companiei, la inceputul lui 2007 erau de 3 milioane de dolari.

“Realizasem ca ar fi fost foarte dificil daca continuam ca un grup voluntar. Pentru a fi sustenabili, ne-am gandit ca era necesar sa devenim organizatie comerciala”, a spus vicepresedintele SELCO, Thomas Pullenkav. Acesta sustine ca 70% dintre clientii sai sunt fermieri saraci sau vanzatori ambulanti, multi dintre ei traind cu mult sub limita unui trai decent.

Cheia spre succesul companiei SELCO a constat in punerea in practica a unui nou sistem dezvoltat in Bangladesh de laureatul la Nobel Muhammed Yunuts, care permite oamenilor saraci accesul la credite de bani.

“Practic, noi cumparam actiuni de la furnizori si spunem omului nevoias ca trebuie sa dea o cotizatie nominala in fiecare luna. Datorita perioadei mari in care are timp sa plateasca aceasta cotizatie, persoana respectiva nu se va mai simti atat de constransa din cauza banilor. De fapt, este vorba despre o combinatie intre tehnologie si finantare”, spune Pullenkav.

Aceasta combinatie a adus companiei SELCO doua premii Ashden, cunoscute si ca “Oscar-urile pentru energie verde”. Acestea au fost acordate organizatiei pentru proiecte de microhidrocentrale, biogas si energie solara pe tot teritoriul Asiei.

Ashden sprijina proiecte in toata lumea si urmareste sa reduca consumul de energie si saracia.

Sursa: Green Report

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente