CE lanseaza procesul de alegere a orasului castigator al titlului de Capitala europeana verde in 2015

  CE lanseaza procesul de alegere a orasului castigator al titlului de Capitala europeana verde in 2015

  Comisia Europeana a lansat, vineri, procesul de alegere a orasului castigator al titlului de Capitala europeana verde in 2015. Premiul Capitala europeana verde recunoaste orasele care promoveaza cel mai bine un stil de viata urbana ecologic si care pot constitui exemple de urmat pentru alte orase europene.

  Scopul acestui premiu anual este de a ajuta orasele europene sa devina locuri mai atragatoare si mai sanatoase – ‘potrivite pentru viata’.

  Obiectivele-cheie ale premiului sunt sa recompenseze orasele care au facut deja dovada unor realizari remarcabile in domeniul mediului, sa incurajeze orasele pentru asumarea unor obiective ambitioase in ceea ce priveste imbunatatirea mediului si dezvoltarea durabila in viitor si sa promoveze cele mai bune practici si experiente in toate celelalte orase europene.

  Orice oras european cu mai mult de 200.000 de locuitori isi poate depune candidatura pentru titlul de Capitala europeana verde din 2015, la adresa http://www.europeangreencapital.eu/, data limita de depunere a candidaturilor fiind 15 octombrie 2012.

  Participarea este deschisa statelor membre ale UE, tarilor in proces de aderare (Croatia), tarilor candidate (Turcia, Macedonia, Muntenegru, Islanda si Serbia), precum si altor tari din Spatiul Economic European (Norvegia si Liechtenstein). In cazul tarilor unde nu exista niciun oras cu cel putin 200.000 de locuitori, isi poate depune candidatura orasul cel mai mare.

  Candidaturile vor fi evaluate pe baza a 12 indicatori: contributia locala la combaterea schimbarilor climatice globale, transporturile sustenabile, zonele verzi urbane care prezinta o utilizare sustenabila a terenurilor, promovarea naturii si a biodiversitatii, calitatea aerului, nivelul de zgomot, gestionarea deseurilor, consumul de apa, tratarea apelor uzate, ecoinovarea si ocuparea sustenabila a fortei de munca, gestionarea mediului de catre autoritatile locale si performantele energetice. Titlul este acordat de un juriu international, asistat de un grup de experti recunoscuti din diverse domenii ale protectiei mediului. Castigatorul va fi anuntat in luna iunie 2013.

  Premiul Capitala europeana verde este rezultatul unei initiative a oraselor care promoveaza o abordare ecologica. Conceptul a fost formulat initial la Tallinn, la 15 mai 2006, la initiativa lui Jüri Ratas, fost primar al capitalei estoniene, la o intrunire in cadrul careia 15 orase europene si Asociatia oraselor estoniene au semnat un memorandum de intelegere comun privind instituirea acestui premiu.

  Patru orase – Stockholm, Hamburg, Vitoria-Gasteiz si Nantes – au primit pana acum prestigiosul titlu, din 2010 pana in 2013. Capitala verde pentru 2014 va fi anuntata la 29 iunie acest an. AGERPRES

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *