Camera Deputatilor a adoptat noua lege a energiei si a gazelor naturale

Europa ar putea economisi miliarde de euro daca si-ar propune obiective mai ambitioase pentru energia regenerabila
Camera Deputatilor a adoptat noua lege a energiei si a gazelor naturale

Producatorii de energie sunt obligati sa oferteze toate cantitatile disponibile pe piata concurentiala, in mod transparent, public, centralizat si nediscriminatoriu.

Noua lege a energiei si a gazelor naturale a fost adoptata ieri de Camera Deputatilor, una dintre principalele prevederi fiind renuntarea etapizata la tarifele reglementate pentru electricitate pentru consumatorii finali cu incepere de la data de 1 septembrie 2012 pentru clienti non-casnici, respectiv de la data de 1 iulie 2013 pentru populatie.

Acest proces se va realiza „tinand seama de posibilele efecte negative ale eliminarii preturilor reglementate astfel incat acestea sa fie cat mai putin resimtite de clienti”, se arata in textul legii. Totodata, producatorii de energie sunt obligati sa oferteze toate cantitatile disponibile pe piata concurentiala, in mod transparent, public, centralizat si nediscriminatoriu.

„Producatorii de energie trebuie sa oferteze public si nedescriminatoriu pe piata concurentiala intreaga energie electrica disponibila. Tranzactiile cu energie electrica se desfasoara pe piata concurentiala, in mod transparent, public, centralizat si nediscriminatoriu”, se arata in lege.

Legea anterioara nu includea prevederea ca energia trebuie tranzactionata pe piata concurentiala.

Obligativitatea producatorilor de a vinde energie disponibila pe bursa de energie, OPCOM, a fost introdusa de fostul ministru al economiei Codrut Seres prin ordin de ministru, prelungit de succesorii sai. Cei mai mari producatori de energie din Romania sunt Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Complexurile Energetice Turceni, Rovi­nari si Craiova. De asemenea, legea interzice clientilor sa revina la tarife reglementate la electricitate, odata ce si-au exprimat optiunea de negocia singuri pretul cu furnizorii.

„Clientii finali nu mai pot reveni la tarife reglementate, daca si-au exercitat dreptul de eligibilitate”, se arata in lege.

In varianta anterioara a legii, clientilor le era interzisa aceasta optiune dupa 1 septembrie 2012. Totodata, legea se refera si la introducerea sistemelor inteligente de masurare a consumului de energie, iar ANRE va stabili un calendar prin care circa 80% dintre clienti sa dispuna de aceste facilitati pana in 2020. Legea prevede ca „implementarea acestor sisteme se va aproba in cadrul planurilor anuale de investitii ale operatorilor de distributie”. Actul normativ mai stabileste ca furnizorii de energie sunt obligati sa participe la activitati prin care se asigura siguranta si securitatea sistemului electroenergetic national.

Ministrul economiei Daniel Chitoiu a declarat ieri ca pentru sprijinirea consumatorilor vulnerabili se va institui o taxa suplimentara pentru companiile de profil cu „profituri exceptionale”. In lege se arata ca Guvernul poate decide, cu avizul Consiliului Concurentei, sa creeze un fond de solidaritate pentru sustinerea financiara a consumatorilor vulnerabili, care va fi alimentat cu bani proveniti din taxarea suplimentara a profiturilor „neasteptate” ale producatorilor si furnizorilor de energie.

„Guvernul, cu avizul Consiliului Concurentei, poate decide constituirea unui fond de solidaritate pentru sustinerea financiara a consumatorului vulnerabil, constituit din contributia si/impozitarea suplimentara a profiturilor neasteptate ale producatorilor si furnizorilor de energie electrica si gaze naturale, realizate ca urmare a unor situatii favorabile ale pietei si/sau tranzactii conjuncturale. Modul de constituire si utilizare a fondului se stabileste prin hotarare a Guvernului”, se spune in lege.

Si in domeniul gazelor naturale legea stabileste re­nuntarea treptata la tarifele reglementate, lucru care ar duce la cresterea concurentei. „Cresterea concurentei pe piata va fi inlesnita si de renuntarea graduala la preturile reglementate pentru clientii finali”, au declarat reprezentantii Ministerului Economiei. In prezent, principalii furnizori de gaze naturale sunt E.ON Energie Romania si GDF SUEZ Energy Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *