Casa de vacanta, adapost pentru maidanezi

Adoptii Caini
Un barbat din Petrosani si-a transformat casuta de vacanta pe care o avea pe malul Jiului intr-un adapost pentru caini comunitari, dupa ce s-a saturat sa vada ca autoritatile locale nu se implica in ajutorarea animalelor.
adapost pentru cainii comunitari

Pe malul raului Jiu, Virgil Sartan a reusit sa construiasca un modern adapost pentru cainii comunitari pe o suprafata de peste 1.000 de metri patrati. El spune ca aici a avut inainte o casuta de vacanta, dar, datorita dragostei pe care o are pentru animale, a transformat-o in adapost. Aici, fiecare catel este legat de o cusca facuta din lemn. „Am inceput cu un catelus. Apoi, niste prieteni imi dadeau cateii pe care-i aveau sa-i ingrijesc cand plecau in concediu. Am inceput sa ma atasez de animale si asa am ajuns sa amenajez acest adapost, in care acum sunt 154 de caini”, a povestit Sartan.

Barbatul sustine ca animalele l-au ajutat foarte mult, linistindu-l, el avand pana sa construiasca acest adapost o fire extrem de nervoasa. Virgil Sartan spune ca pentru el cainii sunt a doua familie, pe care nu ar parasi-o niciodata, iar animalele simt dragostea pentru ele. „Cainii sunt niste animale recunoscatoare. Cand i-am luat de la hingheri, primul lucru pe care l-au facut a fost sa imi linga mana. Daca respecti animalele si ele te respecta pe tine, iar cainii in mod special”, a spus Sartan.

„Autoritatile locale nu imi dau nici un sprijin”

Pentru a ingriji aceste animale, care pe luna inseamna o cheltuiala de aproximativ 2.700 de lei, barbatul sustine ca a cerut sprijin autoritatilor locale, insa a fost refuzat pe motiv ca din bugetul local banii pentru cainii comunitari sunt dati Serviciului de ecarisaj din subordinea primariei. Fiind si vicepresedinte al Asociatiei Love Animals, Virgil Sartan a povestit ca a facut si un proiect, care l-a costat 1.700 de lei, pentru a obtine fonduri necesare functionarii adapostului, insa autoritatile locale nu l-au acceptat.

In aceste conditii, singurul sprijin pe care barbatul spune ca-l primeste vine de la oamenii care locuiesc la bloc si care aduc mancare animalelor si, cateodata, din sponsorizari si de la voluntari. „Oamenii de la blocuri vin si aduc mancare si bani pentru ingrijirea cainilor. Autoritatile locale nu imi dau nici un sprijin pe motiv ca au adapost propriu si dau acolo bani. Mi-au spus ca ei aloca 100 de lei pentru cainii pe care-i au in adapost, lucru care in opinia mea este fals. Am cerut sa ne dea noua Serviciul de ecarisaj, ca ne vom ocupa mult mai bine, insa ne-au refuzat. Cred ca de acolo multi isi iau bani pentru ei”, a mai spus Virgil Sartan.

Pe de alta parte, autoritatile locale sustin ca sunt dispuse sa-i ofere tot sprijinul, cu atat mai mult cu cat activitatea pe care o desfasoara este in folosul comunitatii. „Este pentru prima data cand aud ca ar fi facut un proiect prin care sa ne ceara sprijin financiar. Ma voi interesa si voi discuta cu acest domn sa vedem cum putem sa-l sprijinim. Am inteles ca ar avea nevoie de o extindere, iar daca acest lucru este cu putinta, cu siguranta il vom ajuta”, a declarat primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *