Casa ecologica – casa viitorului

Casa ecologica reprezinta un concept nou in Europa, dar mai este mult pana la atingerea standardelor pe care le presupune o casa ecologica. Ca si in cazul unei constructii pasive, o casa ecologica se caracterizeaza prin faptul ca nu elimina noxe, cum se intampla in cazul constructiilor clasice, noxe datorate incalzirii sau altor activitati si/sau tehnologii poluante.

Costurile intretinerii se diminueaza doar in situatia in care constructia ecologica e si pasiva, adica nu genereaza noxe, situatie in care s-a constatat ca intretinerea, comparativ cu o casa traditionala incalzita cu gaze, se injumatateste in cazul caselor „verzi” si poate ajunge pana la un sfert, in cazul unei case pasive. Pentru incalzirea ei se utilizeaza, pe cat posibil, surse regenerabile, adica instalatii solare, fotovoltaice, centrale eoliene, pompe de caldura.

Din alt punct de vedere, o caracteristica a unei case ecologice este utilizarea materialelor ecologice si/sau reciclabile.

Asa cum spunea dna Laura Nemoianu, reprezentantul Romania Green Building Council, „o cladire este considerata verde daca prin design, materiale de constructie si tehnologiile utilizate se reduc atat consumul de energie, cat si impactul negativ asupra mediului”.

Casa pasiva este o casa foarte bine izolata termic, cu ferestre cu trei foi pe geam si protectie solara, asigurand un mediu sanatos de viata, fara diferente termice in acelasi spatiu. Ins-talatia de ventilatie este asigurata de o pompa de caldura aer-aer care preia aerul curat din afara, introducandu-l intr-un schimbator de caldura unde, intalnind aerul viciat expulzat, preia de la acesta cateva grade, fiind ulterior comprimat in compresorul pompei de caldura, intrand in casa la temperatura dorita de proprietar. In acest mod, se asigura si aerul proaspat si caldura necesara.

De obicei, cladirile „verzi” sunt proiectate pentru a fi cat mai bine expuse la soare iarna si umbrite pe timpul verii.

O casa construita cu materiale clasice are un pret mediu de aproximativ 500 euro plus TVA pe metru patrat construit. Pretul unei vile construite prin utilizarea tehnologiilor verzi ajunge la aproximativ 600 euro plus TVA pe metru patrat. Proprietarii unei case „verzi” vor beneficia de o locuinta calduroasa, protejata de zgomot, de o calitate mai inalta a constructiei, precum si de o maxima eficientizare a utilizarii spatiului.

In momentul de fata, tehnologiile ecologice orientate spre eficientizarea si asigurarea autonomiei energetice sunt bazate, in primul rand, pe energiile solara si eoliana.

In Romania exista zone in care fluxul energetic solar anual atinge valori intre 1450-1600kWh/m2/an, in zona litoralului Marii Negre si Dobrogea, precum si in majoritatea zonelor sudice. In majoritatea regiunilor tarii, fluxul energetic solar anual  atinge valori intre 1250 – 1350kWh/m2/an. Gradul mediu de insorire difera de la o luna la alta si chiar de la o zi la alta, in aceeasi localitate si, cu atat mai mult, de la o localitate la alta.

Evident, radiatia solara este distribuita neuniform pe suprafata Pamantului, pozitia geografica si conditiile climatice locale avand o influenta deosebita pentru impactul radiatiei solare asupra suprafetei terestre. Cea mai mare cantitate de energie termica se regaseste in domeniul radiatiei infrarosii si nu in domeniul radiatiei vizibile, ceea ce sugereaza ideea ca aceasta radiatie poate fi captata eficient si in conditiile in care cerul nu este perfect senin. Pentru realizarea acestui obiectiv, au fost realizate panourile solare cu tuburi vidate, iar pentru captarea eficienta a radiatiei solare, chiar si la temperaturi sub 0°C, s-au realizat panouri solare cu tuburi termice. Transformarea, sau conversia energiei solare in energie termica, este realizata in captatori solari, avand functionarea bazata pe diverse principii constructive.   Indiferent de tipul captatorilor solari, pentru ca randamentul conversiei energiei solare in energie termica sa fie ridicat, este important ca orientarea captatorilor spre Soare, sa fie cat mai corecta. Pozitia captatorilor solari este definita prin doua unghiuri si anume, unghiul de inclinare fata de orizontala, respectiv unghiul azimutului, reprezentand orientarea fata de directia sudului.


Captatorii solari reusesc sa contribuie intr-un mod important la prepararea apei calde menajere sau la incalzirea spatiului. Trebuie mentionat faptul ca sistemele solare pot contribui si la producerea energiei termice necesare incalzirii casei, dupa acelasi principiu al compensarii termice realizate de o centrala. Sistemele solare pot fi utilizate la toate tipurile de cladiri pentru locuinte.

Avantajele sistemelor solare:

–    energia captata de un sistem solar este gratuita;

–    capacitatea de preluare a radiatiei solare este de pana la 95%;

–    costurile reduse de exploatare si intretinere;

–    sunt total nepoluante;

–    siguranta in exploatare;

–    montarea facila, masa redusa;

–    instalare pe acoperisuri cu unghiuri diferite de inclinatie, datorita accesoriilor de fixare specifice;

–    durata medie de viata de 25 de ani.


Energia eoliana este o sursa de energie regenerabila, generata de puterea vantului. Curentii de aer se datoreaza incalzirii neuniforme a Pamantul, fapt care creeaza miscari de aer. Astfel, poate fi folosita energia cinetica a vantului pentru a roti turbinele, capabile sa genereze electricitate.

Majoritatea turbinelor pot produce energie in peste 25% din timpul de functionare, randamentul crescand iarna, datorita intervalelor de timp mari cu vanturi puternice.

Turbina eoliana trebuie sa poata prelua vantul pe directia sa, fara ca aerul sa fie impiedicat de cladiri sau copaci. Similar, dealurile pot bloca complet vanturile din anumite directii, indepartand astfel o sursa de vant potentiala. Este deci important de decis unde se pozitioneaza turbina. Aceasta se poate realiza prin observarea directa a directiei si puterii vantului. Urmatorul pas este obtinerea unor masuratori directe ale vitezei vantului. Locul in care se face masurarea trebuie sa fie la o inaltime mai mare decat a cladirii deservite. Deoarece puterea vantului e variabila, trebuie facute zilnic mai multe masuratori, pe o durata de una sau mai multe luni. Aceasta permite determinarea vitezei medii a vantului. Majoritatea turbinelor eoliene necesita localizarea intr-un spatiu deschis cu o viteza medie a vantului de minim 12 km pe ora.

Utilizand datele furnizate de producatorul turbinei, este posibil de obtinut puterea generata de turbina si de calculat electricitatea produsa. In cazul investitorilor persoane fizice, aceasta marime de iesire poate fi, apoi, comparata cu consumul de electricitate indicat in factura de energie electrica. Daca respectiva cantitate generata de turbina depaseste 25% din energia consumata, este rentabil sa se investeasca intr-o turbina eoliana de dimensiuni mici, pentru consumul casnic.

Avantajele sistemelor eoliene:

–  daca turbinele eoliene sunt dimensionate corespunzator, profitul obtinut la orice capital investit este mare.

– daca exista conditii favorabile de vant, turbinele eoliene pot genera electricitate in momentul in care nu este lumina exterioara suficienta si, de aceea, pot fi complementare generarii de electricitate prin utilizarea panourilor solare.

–  turbinele se pot monta pe cladirile existente adecvate, fara a genera probleme deosebite, daca aceste cladiri sunt potrivite din punct de vedere structural.

Director Executiv ARPM Craiova

Dr. Ing. Monica Daniela Mateescu

Cons. Robert Georgescu

Comunicare – Relatii Publice

Sursa: Infomediu Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *