Casa fara pierderi de energie

O locuinta „pasiva” are costuri de intretinere de doar 100 de euro pe an.

Casele pasive, noutate pentru cei mai multi romani, sunt de ceva timp o alternativa uzuala in tarile vestice. Motivatia cat se poate de pragmatica, aceea de a avea costuri foarte mici de intretinere, s-a impletit in mod fericit cu „efectele secundare” ale unei astfel de constructii, respectiv protejarea mediului impotriva emisiilor de dioxid de carbon. Acesta este un gaz produs in cantitati care se masoara in tone pe an, chiar si in cazul unei case termoizolate.

„Casele pasive reprezinta de fapt un concept, de eliminare a noxelor generate de o constructie, de economie de energie si de reducere substantiala a costurilor de intretinere. Un concept care permite nenumarate modalitati de executie. In afara acestor calcule de izolare si pozitionare a casei si de sistemul de ventilare a aerului, casa pasiva include numai doua elemente mai neobisnuite, ferestrele specifice si panourile solare”, afirma arhitect Cristi Cocioba, director executiv Bicau (Banca de Informatii in Constructii, Arhitectura si Urbanism).

„Casele pasive nu sunt locuinte care se ridica prin constructii blitz, in numai cateva zile, din prefabricate si alte materiale alternative, si nici case cu arhitectura prestabilita standardizata, pe care o iei ca atare indiferent de amplasare si o muti acolo unde ai nevoie. Sunt case construite folosind materiale obisnuite, dar care prin calcule complexe si o termoizolare eficienta reusesc sa faca un transfer de energie, cu mediul inconjurator, de unde si denumirea”, explica Cocioba.

Gratie acestor calcule, casa are la interior un echilibru termic prestabilit, care, odata atins, se mentine cu ajutorul unui consum extrem de mic de energie. Atat de mic, incat se poate lua in calcul varianta energiei alternative solare.

Caracteristicile unei astfel de locuinte

„Nicio casa pasiva nu seamana cu o alta, pentru ca se proiecteaza pentru fiecare caz in parte, in functie de multe variabile, plecand de la suprafata dorita de beneficiar si temperatura pe care acesta o prefera la interior si terminand cu pozitionarea casei si zona geografica. Deci fiecare este unica. Singurul element constant in ecuatie sunt ferestrele, neaparat cu trei randuri de geam si create special pentru case pasive.

Cu alte cuvinte, se ia o temperatura interioara normala, iar aceasta trebuie sa ramana constanta indiferent de conditiile atmosferice de afara si cu pretul unor eforturi energetice extrem de mici. In functie de aceasta, arhitectul calculeaza si stabileste caracteristicile pe care trebuie sa le aiba casa, orientarea ei in functie de aportul solar, vanturi dominante, clima, relief, zona geografica si legatura cu vecinatatile. Pentru ca nu e acelasi lucru sa proiectezi o casa pasiva care are in imediata ei vecinatate doua-trei calcane sau o casa pasiva situata pe o colina sau intr-o zona montana izolata”, explica directorul Bicau.

Citeste articolul Casa fara pierderi de energie integral in Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *