Case distruse de o cariera de piatra

Locuitorii din cele patru sate ale comunei gorjene Stanesti sunt exasperati de praful si zgomotul pe care le fac permanent masinile care transporta piatra
cariera de piatra
Peretii a zeci de locuinte din cele patru sate ale comunei Stanesti au crapat din cauza autocamioanelor de mare tonaj.

Cetatenii din satele Alexeni, Curpen, Vaidei si Stanesti traiesc de mai bine de un an de zile terorizati de camioanele unei firme din Targu Jiu care transporta piatra. Locuintele a zeci de persoane au crapat din cauza masinilor de mare tonaj care circula toata ziua pe ulitele acestor sate.

“Nu se mai poate asa ceva, o sa cada casele peste noi. Au crapat peretii la exterior si la interior. Toata ziua trec camioanele incarcate cu piatra de la cariera. Pun mult peste limita admisa si ne zguduie din temelii imobilele pentru care am muncit o viata intreaga. Mie mi-a cazut tavanul intr-o camera si am crapaturi in pivnita”, a povestit Ion Stefoane, localnic.

Drumul comunal este plin de gropi, iar pe ulite este mereu praf lasat in urma de camioane. In anul 2007, in baza unor conventii cu Primaria comunei Stanesti si cu Consiliul Local, o societate comerciala, SC Laszco Com SRL, a inceput sa exploateze o cariera de piatra in zona de nord a comunei si tot atunci a inceput sa tranziteze cele patru sate cu autotrenuri si autobasculante de foarte mare tonaj.

Zeci de localnici se plang de stricaciunile provocate in case de catre masinile de mare tonaj
case distruse
Situatie greu de suportat

Oamenii din cele patru sate cred ca exista anumite nereguli in conventia semnata cu Primaria: “Cariera are o amplasare ilegala, deoarece de la locul de exploatare si pana la casele oamenilor din satul Vaidei nu sunt nici macar 100 de metri.

De asemenea, exploatarea haotica a dus la deversarea stancilor in vadul raului Susita si in aceasta situatie ar putea duce la o eventuala viitura. Aceasta barbarie la adresa naturii distruge unul dintre cele mai frumoase locuri din nordul Gorjului, daruit din plin de mama natura cu frumuseti inestimabile. Locuitorii satului Vaidei sufera din cauza zgomotului produs de concasoare, mai ales pe timpul noptii.

Ca sa isi croiasca drum spre exploatare, firma nu s-a dat in laturi de a incalca propietatea privata a unei cetatene”, a spus Liviu Blideanu, consilier local.

“Nu putem sa uscam rufele pentru ca se murdaresc imediat de praf. In plus, este vorba si de zgomot pentru ca incarca autocamioanele pana la miezul noptii si fac galagie de nu putem nici sa dormim”, a afirmat o femeie din Vaidei.

Convocati la sedinta Consiliului Local

“La sfarsitul acestei saptamani vom avea sedinta de Consiliu Local la Primaria Stanesti. Am invitat la aceasta sedinta reprezentantii firmelor de transporturi care cara piatra din cariera de la Vaidei.

Ne-am mai intalnit cu ei si la Consiliul Judetean si am discutat sa nu le mai provoace neplaceri cetatenilor. Au spus ca se va rezolva. Cand m-am intors eu in comuna, am intalnit patru autobasculante ce transportau piatra, mergeau una dupa alta. Cum sa nu crape casele oamenilor?”, a spus Vasile Parvulescu, primarul comunei Stanesti.

Transporturile permanente de la cariera afecteaza si structura de rezistenta a caselor

Soferii sunt de vina

Reprezentantii firmelor de transporturi, spune primarul din Stanesti, sunt de parere ca soferii sunt vinovati, pentru ca nu respecta termenii acordului incheiat intre transportatori si Primarie. Soferii ruleaza cu peste 50km/h, incarca masinile cu mult mai multa piatra decat ar trebui si nu respecta durata de 20 minute intre plecarea autobasculantelor. Edilul spera ca problema sa se rezolve, pentru ca altfel cetatenii celor patru sate le vor bloca drumul transportatorilor.

Camioanele ne zguduie din temelii imobilele pentru care am muncit o viata intreaga
Ion Stefoane, localnic comuna Stefanesti

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente