Casele din lemn, o alternativa de criza

Tinerii sunt cei mai atraÅŸi de ideea unei case din prefabricate
Tinerii sunt cei mai atrasi de ideea unei case din prefabricate
Tinerii sunt cei mai atrasi de ideea unei case din prefabricate

Pretul scazut, durata mica de executie, durabilitatea, impactul minim asupra mediului inconjurator si costurile mici cu incalzirea sunt principalele atuuri ale unei constructii din lemn. Constructiile din prefabricate pe structura din lemn reprezinta, astazi, o alternativa pentru casele clasice realizate din caramida, beton si BCA.

Bazandu-se pe populari ta tea de care aceste constructii din lemn se bucura in tarile din Vest, in Canada sau SUA, firmele din Romania care activeaza pe acest segment spera sa alunge prejudecatile clientilor romani si sa-i convinga de durabilitatea si fiabilitatea respectivelor case. Principalele avantaje ale acestor case sunt reprezentate de durata mica de executie a panourilor in fabrica, montajul acestora pe teren intr-un interval de timp scurt, dar si de costurile semnificativ mai mici fata de cele presupuse de ridicarea unei constructii din materiale clasice.

Mai mult, constructorii sustin ca o astfel de casa are costuri mai mici cu incalzirea pe timp de iarna comparativ cu locuintele realizate din materiale traditionale.Cele doua materiale principale utilizate de constructorul de case Chiulan House Factory din Timisoara sunt lemnul si vata minerala bazaltica Rockwool, considerate drept elemente cu impact major asupra confortului termic. Concret, potrivit constructorului, consumul redus de energie pentru incalzirea locuintei pe timp de iarna genereaza costuri de intretinere mai mici cu 60-80% comparativ cu o casa realizata din materialele clasice.

Transportul casei se realizeaza cu ajutorul unui TIR de 20 de tone, iar montajul partilor componente ale locuintei se face cu ajutorul unei macarale cu brat de 24 de metri direct pe terenul clientului. Durata montajului unei case prefabricate de Chiulan House Factory, in varianta basic, este cuprinsa intre trei si opt zile, la un pret de 175-200 de euro pe metru patrat de suprafata construita. De precizat ca pretul nu include TVA si costul scarii de interior. Concret, pentru o casa cu amprenta la sol de 120 de metri patrati, structurata pe un singur nivel, costul de productie al casei este de aproximativ 21.000 de euro fara TVA.

In 2008, compania a construit 5.000 de metri patrati de locuinte pe structura de lemn, reprezentate de pensiuni turistice, cladiri de locuinte, apartamente de tip penthouse peste hoteluri, precum si case de tip duplex. Compania Doxar din Gura Humorului a inceput productia de case panelizate pe structura din lemn in anul 2004, iar, din 2007, 80-90% dintr-o locuinta se realizeaza in fabrica proprie, transportul partilor componente pe terenul clien tului realizandu-se cu ajutorul camioanelor.

Panourile vor avea dimensiunea unui perete intreg (maximum 12 metri liniari) si vor pleca din fabrica avand structura completa (structura de lemn impregnata, placata cu OSB la exterior, izolata cu vata minerala si cu termosistem), precum si cu usile si ferestrele montate. „Montajul, pentru o constructie cu amprenta la sol de 140-150 de metri patrati, se realizeaza intr-o singura zi”, ne-a spus Irins Bondar, director executiv adjunct al companiei. Preturile caselor construite de Doxar pornesc de la 140 de euro pe metru patrat, fara TVA, pentru stadiul „la rosu” si ajung la 400-600 de euro pe metru patrat, in functie de tipul finisajelor pentru stadiul „la cheie”. Compania produce case individualizate, astfel ca orice tip de proiect pe care clientul il doreste poate fi realizat, indiferent de suprafata, precizeaza reprezentantul Doxar. Referitor la perceptia romanilor asupra acestui tip de locuinte, Irina Bondar spune ca „acestia au devenit mai deschisi catre tehnologiile noi, raportandu-se si la experienta din Vest, unde, in tari precum Franta, aceste locuinte sunt vazute drept ecologice si rezistente, iar autoritatile incurajeaza  construirea lor”.

Durabilitate fara riscuri

Una dintre principalele intrebari pe care romanii le pun atunci cand vine vorba despre astfel de constructii este daca acestea au o durata de viata mai redusa decat cele realizate din materiale clasice, precum BCA sau caramida.”Lemnul este recunoscut pentru doua caracteristici principale: elasticitatea si durabilitatea. Acest lucru, combinat cu faptul ca lemnul folosit beneficiaza de tratamente impotriva mucegaiului si cariilor, dar si cu faptul ca imbinarile structurilor se realizeaza cu ajutorul unor cuie cu aderenta, iar ansamblul este consolidat pentru cutremure cu piese metalice, garanteaza acestor case o durata de viata cel putin la fel de mare ca a celor ridicate din materiale traditionale”, explica arhitectul Ciprian Roboiu. Acesta ofera ca exemplu casele din Germania, Austria si Olanda, locuinte care ajung chiar si la varste de peste 100 de ani, fara sa dea semne de deteriorare.

Mai mult, arhitectul sustine ca tot mai multi romani, in special tinerii care lucreaza in strainatate si au contact direct cu arhitectura si tehnologiile de acolo, devin tot mai deschisi catre alternativa caselor din prefabricate, deoarece incep sa inteleaga ca acestea ofera acelasi confort ca si cele realizate din caramida, dar au costuri mai mici de realizare si de intretinere. „Cei mai multi dintre cei care apeleaza la ajutorul nostru pentru realizarea unui proiect arhitectonic al unei locuinte din lemn sunt persoane cu varste mai mici de 35 de ani, oameni deschisi la nou, orientati catre ecologie, dar care doresc si sa economiseasca de bani”, adauga Ciprian Roboiu.

Teama de aspect rustic, nefondata

Pe de alta parte, exista un grup al potentialilor clienti care ar cumpara o astfel de casa, dar manifesta reticente legate de viitorul aspect al acesteia. Concret, unii dintre romani inca mai confunda casa din lemn cu casa de tara sau de munte. „Tehnologiile actuale, precum si finisajele folosite permit constructorilor sa confere unei case din lemn aspectul uneia din caramida sau BCA, astfel incat nici macar un specialist, privind constructia in ansamblul ei, nu si-ar putea da seama, de la o distanta relativa, daca locuinta este realizata din lemn sau materiale traditionale”, precizeaza arhitectul. In plus, adauga acesta, posibilitatile de design la interior sunt, practic, nelimitate, fiecare proprietar, in functie de gust, avand la indemana variante care pornesc de la rustic si ajung la modernism.

In acest sens, constructorii acestor tipuri de case sunt mai deschisi la sugestii din partea clientilor decat cei care ridica locuinte clasice, in sensul ca fiecare proiect este unul personalizat in functie de dorinte si necesitati. Concret, cumparatorii au chiar si posibilitatea de achizitiona o casa necompartimentata la interior, astfel incat, in viitor, sa o poata imparti asa cum isi doresc.

Lemnul, optiunea tinerilor

Tinerii sunt cei mai atrasi de ideea unei case din prefabricate, in timp ce persoanele trecute de 35 de ani manifesta inca reticenta legat de acest tip de tehnologie. Mai informati, tinerii au inteles ca durabilitatea celor doua tipuri de locuinte, noua si clasica, este una asemanatoare, dar cu costuri mai mici in cazul caselor din lemn.

Tehnologii noi si rapide de constructie a locuintelor


O casa din lemn poate fi construita intr-un interval scurt de timp Foto: Adevarul

Lemnul, ca material de constructie, are caracteristici deosebite: este flexibil, are densitate mica, se poate dimensiona usor, se monteaza usor prin cuie, suruburi sau materiale adezive si este o materie prima naturala. O alta functie importanta a peretelui este izolarea fonica si termica. Aceasta functie este realizata de vata minerala, care reprezinta un material natural, executata din bazalt, cu diferite grosimi si densitati sub forma de placa sau covor. Vata minerala este considerata un bun izolator fonic si termic, nu arde, isi mentine forma si caracteristicile.

Cea mai utilizata reteta pentru realizarea peretilor unei case din prefabricate este compusa din lemn, cu o grosime aproximativa de 150 de milimetri, OSB de 12 milimetri, vata minerala cu grosimea de 150 de milimetri si fatada din polistiren de 50 de milimetri. Constructorii sustin ca acest tip de reteta, din punct de vedere al rezistentei termice, este similara cu un perete de caramida de 1,66 metri grosime, tencuit pe ambele fete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *